1. Discover lexus
  2. Design
  3. Sports yatch
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

LEXUS RAZKRIVA KONCEPT ŠPORTNE JAHTE

IZVOR

Pred nekaj leti je Toyotin oddelek za pomorstvo povabil predsednika družbe Toyota Motor Corporation, Akio Tojodo, da nekaj dni preživi na morju na novi seriji prestižnih jaht Ponam, ki bo kmalu na voljo na japonskem trgu. Izkušenega voznika Akio Tojodo so navdušili moč turbodizelskih pogonskih sklopov ter vodljivost in stabilnost naprednih oblik ladijskega trupa. Glavnega direktorja znamčenja podjetja Lexus International je pritegnil tudi potencial, ki ga ima elegantna zmogljiva premium jahta za dopolnitev področja Lexusovega življenjskega sloga.

Tako je oddelek za pomorstvo ponovno spoznal možnosti, ki jih ponuja zmogljiva premium jahta za razširitev blagovne znamke Lexus na nova področja življenjskega sloga in prostega časa. Lexus je 12. januarja 2017 razkril rezultat tega projekta, delujoč koncept Lexusove športne jahte, v soseski Di Lido Island zaliva Biscayne Bay v mestu Miami Beach na Floridi.

 

ZASNOVA

Načrtovanje odprte športne jahte za prostočasne dnevne plovbe, ki sprejme šest do osem oseb in jo poganjata dva visokozmogljiva Lexusova motorja V8 ter jo odlikujeta napreden slog in upravljanje, so zaupali Lexusovemu oblikovalskemu centru v japonskem mestu Toyota.

Koncepte ekipe oblikovalcev so poleti 2015 ocenili višji poslovodja Tokuo Fukuiči, vodja globalnega oddelka za oblikovanje in predsednik Lexus International Co., višji poslovodja Šigeki Tomojama, ki vodi Toyotin oddelek za pomorstvo, in predsednik Tojoda.

»Veliko nam pomeni predvsem zato, ker spodbuja kreativnost in usmerja domišljijo v možnosti oblikovanja in oblike življenjskega sloga onkraj nam domačega področja avtomobilizma.« Izbrani predlog se je izpopolnjeval skozi celotno leto 2015, saj so se pri oddelku za pomorstvo ukvarjali z razvojem konstrukcijskih in pomorskih sistemov.

Koncept Lexusove športne jahte, ki se je predstavil v Miamiju, je umerjen enkratni projekt brez načrtov za serijsko proizvodnjo. Oddelek za pomorstvo je za izdelavo tega enkratnega primerka izbral podjetje Marquis-Carver Yacht Group iz mesteca Pulaski v ameriški zvezni državi Wisconsin, in sicer na podlagi njihovih internih inženirskih in proizvodnih zmogljivosti ter znanja ročnega nameščanja velikih kompozitnih struktur.

ZNAČILNOSTI

Pri konceptu Lexusove športne jahte sta zgornja paluba in zunanji trup neopazno povezana okoli notranje strukture, vsak element pa je enojen, masiven, ročno nameščen kompozit dvokomponentne poliuretanske epoksi smole, ojačen z ročno vstavljeno tkanino iz tkanih karbonskih vlaken, znano pod imenom CFRP (umetna masa, ojačana s karbonskimi vlakni).

Tehnologija CFRP se uporablja v strukturi dirkalnikov in superavtomobilov, kot je Lexus LFA, visokozmogljivih zrakoplovov, tekmovalnih smuči in koles ter vrhunskih tekmovalnih jadrnic.

Koncept Lexusove športne jahte je zaradi edinstvene strukture CFRP skoraj 1000 kg lažji od podobne jahte iz umetne mase, ojačane s steklenimi vlakni (FRP). Podvodni ladijski trup je stopničaste oblike, kar zmanjšuje upor in izboljša ravnovesje upravljanja pri veliki hitrosti.

Konceptno plovilo poganjata dva 5,0-litrska bencinska motorja V8, osnovana na visokozmogljivem motorju 2UR-GSE kupeja Lexus RC F, športne limuzine GS F in novega vozila LC 500 grand tourer.

Posamezen motor proizvede prek 440 konjski moči/446 DIN KM/328 kW. Jahta s parom hidravlično krmiljenih pogonskih sklopov v medkrovju/krmi tako doseže največjo hitrost 43 vozlov. Bočni potisnik s kontrolno ročico pomaga pri manevrih pristajanja.

Kapitan upravlja in spremlja sisteme plovila prek barvnega zaslona na dotik za krmilom; zaslon prikazuje navigacijo GPS, digitalne zemljevide, kopenski radar, sonar ter sisteme za osvetlitev in zabavo. Kapitanov sedež je električno nastavljiv; naslona za roko se razklopita in na obeh straneh ustvarita sklopna sedeža za zelo posebne goste.

Sprednja kabina vabi z luksuznim Lexusovim usnjem ter je okrašena z lesenimi in steklenimi detajli. Stojna višina, sedežna garnitura za šest oseb z mizo in klimatska naprava ustvarijo prijetno domače okolje za zabavo.

Ladijska kuhinjica je opremljena s štedilnikom z dvema grelnikoma in podpultnim hladilnikom; lično zaključene sanitarije vključujejo prho.

Vgrajeni avdio-video razvedrilni sistem je s 4G Wi-Fi in WAN povsem povezan. Za predvajanje zvoka poskrbijo vidni zvočniki Revolution Acoustics, ki uporabljajo stropni panel kot pretvornik in se napajajo prek digitalnega ojačevalnika Mark Levinson® Reference.

OZADJE

Lexus, oddelek družbe Toyota Motor Corporation, je bil ustanovljen leta 1989 za razvoj in proizvodnjo najboljših avtomobilov s predanostjo najvišjim stopnjam storitev za stranke. Lexus International je bil leta 2011 zasnovan kot podjetje znotraj podjetja, da bi koordiniral celotno strategijo, načrtovanje, oblikovanje, inženirstvo in proizvodnjo blagovne znamke.

Oddelek za pomorstvo družbe Toyota Motor Corporation (TMC) je bil ustanovljen leta 1997 za razvoj premium jaht z napredno tehnologijo in metodami nadzora kakovosti, ki so bile izpopolnjene pri izdelavi luksuznih avtomobilov Lexus. Ponam, linija izdelkov Toyotinega oddelka za pomorstvo, ponuja 8- in 9-metrska plovila za športni ribolov iz steklenih vlaken ter 9,5-, 10,5-, 11,3- in 13,7-metrske luksuzne jahte s spalnimi kabinami s trpežnimi in tihimi ladijskimi trupi, ki so izdelani iz popolnoma varjene aluminijeve litine A5083.

Modele Ponam poganjajo visokoučinkoviti turbodizelski motorji, osnovani na pogonskih enotah luksuznih večnamenskih vozil Lexus GX 300d (3,0-litrski turbodizelski štirivaljnik) in LX 450d (4,5-litrski dvojni turbo dizelski motor V8).

Toyotina linija Ponam je vodilna na japonskem trgu premium jaht. Med letoma 1998 in 2002 je Toyotin oddelek za pomorstvo predvsem za ameriški trg razvil in izdelal tudi linijo tekmovalnih čolnov za smučanje in deskanje na vodi Epic, ki jih poganja 4,0-litrski bencinski motor V8 1UZ-FE DOHC iz luksuzne limuzine Lexus LS 400.

Družba z omejeno odgovornostjo Marquis Yachts je neodvisno, zasebno podjetje s sedežem v mestecu Pulaski v ameriški zvezni državi Wisconsin, ki oblikuje, projektira in proizvaja blagovni znamki Marquis Yachts in Carver Yachts. Na čelu linije Marquis je 22-metrska trinadstropna luksuzna jahta, katere trup, paluba in zgornja konstrukcija so izdelani iz umetne mase, ojačane s steklenimi vlakni (FRP).