1. Discover lexus
  2. Design
  3. Lda mentors announcement
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

LEXUS DESIGN AWARD 2021 - SODNIKI IN MENTORJI

LEXUS DESIGN AWARD 2021 - SODNIŠKA ŽIRIJA

Natečaj Lexus Design Awards že osem let na vseh koncih sveta išče mlade oblikovalske talente. S tem unikatnim programom spodbujajo inovacije, s katerimi soustvarjajo boljši svet. Z leti je ta natečaj postal pomembno in ugledno tekmovanje. Vsako leto pa sodelujejo tudi s številnimi oblikovalskimi strokovnjaki, ki služijo kot sodniki in mentorji.

PAOLA ANTONELLI

KURATORKA ODDELKA ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE V NEWYORŠKEM MUZEJU MODERNE UMETNOSTI MoMA

Paola Antonelli je višja kustosinja za arhitekturo in oblikovanje v newyorškem Muzeju moderne umetnosti MoMA, hkrati pa je tudi ustanovna direktorica za raziskave in razvoj. Njeno delo raziskuje vpliv oblikovanja na vsakdanje izkušnje, pogosto vključuje spregledane predmete in prakse ter združuje oblikovanje, arhitekturo, umetnost, znanost in tehnologijo.

V svoji bogati karieri je sodelovala v številnih televizijskih oddajah, pisala knjige, predavala po vsem svetu in poučevala na več šolah, vključno s Harvardom in UCLA. Po XXII. Milanskem trienalu leta 2019 - Broken Nature je v muzeju MoMA odprla razstavo Material Ecology o delu ameriško-izraelske arhitektke Neri Oxman. Trenutno dela na več novih projektih v sklopu dejavnosti muzeja MoMA in na Instagramovi seriji @ design.emergency, ki je zasnovan z oblikovalsko kritičarko Alice Rawsthorn in je posvečen vlogi oblikovanja v pandemiji COVID-19.

DONG GONG

USTANOVITELJ IN VODJA OBLIKOVANJA PRI VECTOR ARCHITECTS

Dong Gong je ustanovil Vector Architects leta 2008. Povabljen je bil na različne razstave, vključno z beneškim bienalom 2018 FREESPACE. Za svoje delo je dobil mnoge nagrade med drugim tudi 100+ Best Architecture Firms, ki so jih izbrali pri Domusu. Nominiran je bil za švicarsko arhitekturno nagrado (2018). Bil je skupni zmagovalec italijanskih nagrad Archmarathon Awards (2016) in prejemnik nagrade Design Vanguard (2014).

Kot gostujoči predavatelj in kritik je gostoval na številnih univerzah, akademskih in strokovnih institucijah, vključno z univerzo Tsinghua (Kitajska), Univerzo v Illinoisu (ZDA), Švicarskim zveznim tehnološkim inštitutom v Zürichu (Švica), Société Française des Architectes (Francija) ... Ugledna arhitekturna revija AV Monographs je leta 2019 objavila monografijo Vector Architects z naslovom Cosmopolitan Vernacular.

Njegova reprezentativna dela vključujejo knjižnico Seashore, kapelo Seashore, hotel Alila v Yangshuu, prenovo Kapitanove hiše, umetniški muzej Changjiang in muzej nesnovne kulturne dediščine Suzhou.

GREG LYNN

ARHITEKT IN DIREKTOR PIAGGIO FAST FORWARD

Greg Lynn je ustanovitelj in lastnik studia Greg Lynna FORM ter soustanovitelj in izvršni direktor podjetja za robotiko Piaggio Fast Forward. Poleg zgradb je zasnoval številne visoko zmogljive jadrnice, visokotehnološke robote ter pohištvo in potrošniške izdelke za znamke Vitra, Alessi, Swarovski in Nike. Bil je član številnih izvršnih in svetovalnih odborov podjetij ter član skrbniškega odbora Kanadskega centra za arhitekturo.

Je dobitnik zlatega leva na beneškem bienalu arhitekture, kjer je dvakrat zastopal ZDA v ameriškem paviljonu. Prejel je nagrado American Academy of Arts & Letters Architecture Award, poleg tega je tudi dobitnik štipendije ameriških umetnikov. Bil je profesor na univerzi Yale, profesor prostorske zasnove na ETHZ, izredni profesor na univerzah Columbia in Harvard GSD. Poleg tega je tudi avtor devetih knjig.

 

SIMON HUMPHRIES

VODJA GLOBALNEGA OBLIKOVANJA PRI ZNAMKAH TOYOTA IN LEXUS

 

Simon Humphries je vodja globalnega oblikovanja pri znamkah Toyota in Lexus. Kot vodja globalnega oblikovanja znamke Lexus skuša opredeliti edinstvene vrednote v obliki filozofije blagovne znamke, ki vključuje jasno kulturno sklicevanje na japonsko dediščino in gradi oblikovalsko smer, ki je pomembna za uporabnike po vsem svetu.

 

Humphries se je podjetju pridružil leta 1994. Njegove številne vloge pri vodenju in naprednem oblikovanju vključujejo definiranje rešetke tridimenzionalne vretenaste maske, ki je postala ikona blagovne znamke Lexus. Leta 2016 je postal predsednik ED2 (Toyota Europe Design Development), kjer je njegova ekipa vodila razvoj konceptov mobilnosti, kot je samovozeče vozilo Toyota e-Palette, ki med drugim simbolizira prehod znamke Toyota iz avtomobilske družbe v podjetje trajnostne mobilnosti.

Humphries je svojo oblikovalsko kariero začel leta 1988, ko je v Veliki Britaniji prejel nagrado Kraljevskega združenja umetnosti za oblikovanje izdelkov. Nagrada mu je dala priložnost za zaposlitev pri družbi Sony, s čimer se je začela tudi njegova strast do življenja in dela na Japonskem. V prostem času uživa v mizarstvu in obnavlja 100 let staro japonsko kmečko hišo.

 

 

 

 

 

 

 

LEXUS DESIGN AWARD 2021 - MENTORJI

JOE DOUCET

USTANOVITELJ PODJETJA JOE DOUCET X PARTNERS

Joe Doucet je oblikovalec, podjetnik, izumitelj, kreativni direktor in eden najbolj iskanih ustvarjalnih talentov, ki danes delujejo v Ameriki. Njegovo delo spretno hibridizira funkcijo in vizualno privlačnost, hkrati pa prenaša sloje pomena in sporočila. Doucet meni, da ima miselni proces oblikovalca večjo vlogo pri inovacijah in reševanju problemov pa tudi pri estetiki. Poleg tega je nosilec patentov za številne svoje modele in izume.

Doucetova dela so bila razstavljena po vsem svetu in so prejela številne mednarodne nagrade, med drugim Svetovno tehnološko nagrado za inovacije v oblikovanju in številne nagrade za dobro oblikovanje. Doucet je tudi prejemnik nagrade Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award leta 2017, kar je najvišja čast na oblikovalskem področju. Je tudi finalist za oblikovalca leta 2019 pri Dezeenu.

 

MARIAM KAMARA

USTANOVITELJICA ARHITEKTURNEGA STUDIA ATELIER MASOMI

Mariam Kamara je nigerijska arhitektka in ustanoviteljica studia Atelier Masōmī, ki se ukvarja s številnimi javnimi, kulturnimi, stanovanjskimi, komercialnimi in urbanističnimi projekti. Skupaj s podjetjem Studio Chahar so zasnovali je versko-posvetni kompleks Dandaji v Nigru, ki je leta 2017 prejel zlato nagrado LafargeHolcim za Afriko in Bližnji vzhod ter srebrno nagrado LafargeHolcim za trajnostno arhitekturo leta 2018. Kamara je bila izredna profesorica na univerzi Brown in deluje kot arhitekturni kritik na šoli za oblikovanje v Rhode Islandu.

Kamaro vodi prepričanje, da imajo arhitekti pomembno vlogo v miselnih procesih in imajo moč dvigovanja dostojanstva in zagotavljanja boljše kakovosti življenja. Od leta 2018 je varovanka sira Davida Adjayeja v okviru programa Rolex Mentor Protégé in je leta 2019 nagrajena z nagrado Price Claus Award, ki išče kreativce, ki pozitivno vplivajo na njihovo družbo.

 

 

 

SABINE MARCELIS

USTANOVITELJICA STUDIA SABINE MARCELIS

Sabine Marcelis je nizozemska oblikovalka, ki svojo prakso vodi iz rotterdamskega pristanišča. Po diplomi na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu leta 2011 je začela delati kot samostojna oblikovalka na področju izdelkov in prostorskega oblikovanja z močnim poudarkom na materialnosti. Za njeno delo so značilne čiste oblike, ki poudarjajo lastnosti materiala.

Sabine Marcelis sodeluje s številnimi strokovnjaki iz industrije ter pri tem uporablja močna estetska načela. Ta način dela ji omogoča sodelovanje v proizvodnem procesu pri raziskavah materialov. Sodeluje s številnimi muzeji, modnimi hišami in zasebnimi naročniki.

SPUTNIKO!

UMETNICA, OBLIKOVALKA IN PROFESORICA NA UNIVERZI V TOKIU

Sputniko! je znana po svojih filmskih in multimedijskih instalacijskih delih, ki raziskujejo družbene in etične posledice nastajajočih tehnologij. Svoja dela je predstavila na razstavah, kot so umetniški trienale Setouchi 2016, milanski mednarodni trienale oblikovanja, Broken Nature (2019), Future in Arts v Mori Art Museum (2019). Med leti 2013 in 2017 je bila docentka v medijskem laboratoriju MIT, kjer je ustanovila in vodila raziskovalno skupino Design Fiction. Trenutno je izredna profesorica oblikovanja na Univerzi za umetnost v Tokiu. Njeni izdelki so vključeni v stalne zbirke muzejev, kot sta V&A in Muzej sodobne umetnosti 21. stoletja Kanazawa.