1. Discover lexus
  2. Design
  3. Pioneering Spirits
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

INOVATIVNI DUH

Nova umetniška oblika s koreninami v starodavni tradiciji

Ljudje že od nekdaj obdelujejo les in iz njega izdelujejo izdelke, ki so enostavni in obenem zanimivi – toda kompleksna japonska obrt Josegi je izrazit primer izjeme od pravila.

Prefinjena in izvedbeno zahtevna oblika dekorativnega lesoreza z več kot 400-letno tradicijo, znana tudi kot japonska intarzija, z izjemno natančnostjo ureja lesene delce različnih barv in tekstur v zapletene mozaične vzorce.

Gre za neverjetno zapleten postopek, ki zahteva veliko spretnosti in izkušenj, zaradi česar je ta edinstvena umetniška oblika v zadnjem stoletju nekoliko potihnila.

Toda obstaja človek, ki ni samo odločen nadaljevati tradicijo starodavne obrti Josegi, ampak ji tudi dati sodoben pečat in svetu predstaviti njeno lepoto.

Ken Ota je široko priznan sodobni mojster lesoreza Josegi in predan ambasador obrti, ki spoštuje tradicionalne tehnike, ki so se izpopolnjevale več stoletij, obenem pa prisega tudi na inovacijo oblike.

»Želim nadaljevati in zaščititi tradicijo,« je pojasnil Ota, ki dela v ateljeju v japonskem mestu Hakone, zibelki obrti Josegi. »Za to moram uvajati spremembe in ostajati inovativen. Ne gre za vprašanje posnemanja, ampak za sledenje lastni izvirnosti.«

»ŽELIM NADALJEVATI IN ZAŠČITITI TRADICIJO,« JE POJASNIL OTA, KI DELA V ATELJEJU V JAPONSKEM MESTU HAKONE, ZIBELKI OBRTI JOSEGI. »ZA TO MORAM UVAJATI SPREMEMBE IN OSTAJATI INOVATIVEN. NE GRE ZA VPRAŠANJE POSNEMANJA, AMPAK ZA SLEDENJE LASTNI IZVIRNOSTI.«

Ken Ota, mojster obrti Josegi

Primerki Josegi so tako edinstveni in zapleteni, da jih ni mogoče serijsko proizvajati, izbrani les za vsak ročno izdelan predmet pa intimno odraža rokodelčev slog in okus, skoraj kot »podpis«.

Ota, ki je veliko let izpopolnjeval svoje znanje na politehnični šoli v prefekturi Saitama in nato v znanem ateljeju Kiro v mestu Odawara, ustvarja svoje izdelke iz izbora 25 različnih vrst lesa, ki izvirajo vse od otoka Hokkaido do otoka Okinawa, in jih osebno nabavlja.

Les, ki ga uporablja za zelo iskane izdelke (vključno s škatlicami, pladnji in podstavki), je zanj več kot samo osnovni material, zato vsak izdelek ceni in spoštuje.

»Spoštujem življenje, ki ga vzamemo drevesom v gozdu,« je dejal. »Enako velja za vse ostalo – hvaležen sem za vse, kar vzamem. Vsak les ima svojo edinstveno obliko in značaj, kar omogoča izrazno svobodo in možnosti ter je konec koncev srž privlačnosti.«

Ena od najbolj značilnih lastnosti obrti Josegi je dolgotrajnost in neverjetna potrpežljivost, ki ju postopek zahteva od rokodelca, kar je pravo nasprotje hitrosti digitalnega sveta, v katerem živimo. Vendar pa Ota uživa v umirjenosti, ki ga zahteva njegovo delo, in v tem vidi priložnost za odkrivanje globin svojega dela kot umetnosti.

»Čas ni pomemben,« pravi. »Izrazim se lahko samo s tem, kar je v meni.«

NOVA UMETNIŠKA OBLIKA S KORENINAMI V STARODAVNI TRADICIJI

Lexus goji strast do inovacij in visokokakovostne izdelave. S priznanjem te izjemne tehnike preobrazbe naravnega lesa v izpopolnjene nove vzorce Lexus krepi svojo predanost rahločutni spojitvi tradicije in tehnologije.