1. Discover lexus
  2. Performance
  3. Pioneering Spirits
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

INOVATIVNI DUH

Za velike ideje včasih ni dovolj, da razmišljamo zunaj okvirja, ampak se moramo okvirja znebiti in začeti znova. Takšen pristop je ubral industrijski oblikovalec in tehnološki inovator Laurence Kemball-Cook, ki je bil odločen, da najde povsem novo ustvarjalno rešitev vse bolj perečega problema podnebnih sprememb.

V želji, da najde komplementarno alternativo vetrni in sončni energiji, je na poti do Univerze v Loughboroughu, kjer je zaključeval študij industrijskega oblikovanja in tehnologije, odkril povsem nov pristop.

»Šel sem skozi postaji Victoria Station, skozi katero letno potuje 75 milijonov ljudi, in začel resno razmišljati o možnosti generiranja dela kinetične energije, ki se sprošča med hojo,« je dejal. »Ker sem sam raziskoval obnovljive vire in mestno infrastrukturo, sem se domislil, da bi lahko izkoristili energijo človeških korakov.«

Kemball-Cook je leta 2009 ustanovil svoje podjetje Pavegen in začel razvijati pametni sistem tlakovanja. Sila koraka stisne sklop elektromagnetnih generatorjev, ki se zavrtijo in proizvedejo majhne količine energije, ki jo je mogoče zajeti in shraniti v baterije ali pa preusmeriti lokalno v električne naprave, kot so luči, tipala in naprave za prenos podatkov.

Kemball-Cook je takoj začel iskati možnosti za promocijo svoje pametne rešitve tlakovanja in se je sprva moral zateči k neobičajnim načinom privabljanja novih strank.

»Za prvo prodajo smo ploščico Pavegen brez dovoljenja namestili na gradbišče in nato prek družbenih medijev uspešno prepričali projektanta, da uporabi naš sistem,« je priznal. »Tako smo privabili mednarodno bazo strank ter pridobili mednarodne partnerje in izkušeno ekipo.«

»ŽE S PRVIMI PROTOTIPI JE NAŠA TEHNOLOGIJA VZBUDILA VELIKO ZANIMANJE, VSE OD PODJETIJ, KI SO ŽELELA Z NAMI SODELOVATI, DO RAZLIČNIH INVESTITORJEV IN SEVEDA LJUDI, KI SO JO UPORABLJALI,« JE DEJAL.

Laurence Kemball-Cook, industrijski oblikovalec in tehnološki inovator

Novica o sistemu Pavegen se je hitro razširila in do danes je Kemball-Cookova ekipa namestila več kot 200 stalnih in eksperimentalnih projektov v 30 državah po vsem svetu, vključno z okrajem Dupont Circle v mestu Washington DC in različnimi lokacijami v središču Londona.

Zaradi zanimanja številnih mest in velikih korporacij (kot sta Google in Nike) za sodelovanje z družbo Pavegen je prihodnost trajnostne kinetične energije zares svetla.

Kemball-Cook verjame, da ima sistem velik potencial za integracijo drugih virov energije in različne vrste uporabe, od prometnih vozlišč do šol in trgovskih centrov, za ustvarjanje pametnejših, učinkovitejših mest, ki se aktivno lotevajo reševanja problema podnebnih sprememb.

»Z reševanjem energetske krize bomo razbremenili mesta in ljudem omogočili več ustvarjalnosti in energije pri reševanju drugih vprašanj, kot sta negotovost oskrbe s hrano in hitro izgubljanje biološke raznovrstnosti,« je povedal. »Imamo samo en planet, zato je ključno, da zaščitimo naravne vire, od katerih smo odvisni vsi.«