1. Discover lexus
  2. News
  3. Lexus UX nudi maksimalno stopnjo varnosti
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

LEXUS UX S PETIMI ZVEZDICAMI EURO NCAP

Kompaktni športni terenec z maksimalno stopnjo varnosti: Lexus ux je na varnostnem preizkusu euro NCAP osvojil pet zvezdic.

Novi karoserijski križanec Lexus UX je na varnostnem preizkusu Euro NCAP dosegel najboljši mogoči rezultat in osvojil 5 zvezdic.

Novi Lexus UX se ponaša z izrazitim slogom, hkrati pa ga odlikuje tudi izjemna varnost, saj velja za enega najvarnejših avtomobilov na svetu. V kategoriji zaščite potnikov se je izkazal odlično. Pri zaščiti odraslih potnikov je dosegel 96 odstotkov točk, pri zaščiti otrok pa 85 odstotkov. To je eden najboljših rezultatov testiranja, ki v letu 2019 poteka pod strožjimi kriteriji. V kategoriji zaščite pešcev in kolesarjev je zbral 82 odstotkov točk, kar je sploh najboljši rezultat v svojem razredu.

Lexus UX je opremljen z najnovejšo različico varnostnega sistema Lexus Safety System +, ki vključuje številne tehnologije aktivne varnosti, s katerimi si je prislužil sloves enega najvarnejših avtomobilov na svetu. Poleg tega ga odlikuje tudi odlična pasivna varnost, ki temelji na izjemno togi platformi GA-C, opremljen pa je tudi z osmimi zračnimi blazinami.

Druga generacija varnostnega sistema Lexus Safety System + prinaša nekaj novih funkcij, ki pomagajo pri izogibanju trkom in nesrečam. Med njimi je treba omeniti dnevno zaznavanje kolesarjev, dnevno in nočno zaznavanje pešcev, dinamični radarski tempomat, ohranjanje voznega pasu LTA, ki vozniku pomaga pri ohranjanju vozila na sredini voznega pasu.

Lexus Safety System + je zdaj standardno na voljo pri 99 odstotkih Lexusovih modelov, ki so na voljo na evropskih trgih. To je le še en dokaz strategije, da bo varnost široko dostopna in ne bo omejena le na najboljše različice in najvišje stopnje opreme.

Najnovejša različica varnostnega sistema vključuje:

  • sistem za zaznavanje trka z dnevnim in nočnim zaznavanjem pešcev in dnevnim zaznavanjem kolesarjev,
  • dinamični radarski tempomat,
  • prepoznavanje prometnih znakov,
  • ohranjanje voznega pasu,
  • samodejno prilagajanje snopa luči.
 

SISTEM ZA ZAZNAVANJE TRKA

Novi Lexus UX je opremljen s sistemom za zaznavanje trka, ki pešce zaznava tudi v slabih svetlobnih razmerah, kolesarje pa pri dnevni svetlobi. To omogoča občutljiva kamera z dinamičnim razponom, ki je bila še dodatno izpopolnjena za zmanjševanje števila nesreč v temi, ko se na primer pešec znajde pred avtomobilom. Milimetrskovalovni radar pa ima še širši kot zaznavanja, kar pomaga pri zaznavanju kolesarjev. Če sistem oceni, da obstaja možnost trka, po potrebi sproži samodejno zaviranje in tako prepreči trčenje ali pa vsaj omili njegove posledice.

 

DINAMIČNI RADARSKI TEMPOMAT

Sistem uporablja milimetrskovalovni radarski senzor in kamero, ki zaznavata spredaj vozeče se vozilo in glede nanj vzdržujeta potrebno varnostno razdaljo. Če vozilo spredaj zmanjša hitrost ali se ustavi, sistem tudi v vašem vozilu zmanjša hitrost ali ustavi vozilo. Ko spredaj vozeče se vozilo spet spelje, spelje tudi UX in sledi vozilu spredaj. Ta sistem olajšuje vožnjo v prometnih situacijah, ki zahtevajo pogosto zaviranje in speljevanje.

 

ZAZNAVANJE PROMETNIH ZNAKOV

Sistem za zaznavanje prometnih znakov (RSA) zaznava znake ob cesti in jih projicira na voznikov multiinformacijski zaslon. Če je povezan z dinamičnim radarskim tempomatom, kar je mogoče nastaviti v nastavitvah vozila, lahko tempomat samodejno prilagodi hitrost. RSA zaznava vse pomembne prometne znake in opozorila.

 

OHRANJANJE VOZNEGA PASU

Sistem za ohranjanje voznega pasu (LTA) vozniku pomaga ohranjati vozilo na sredini voznega pasu. Poleg tega nudi tudi asistenco pri vožnji skozi ovinke, hkrati pa omogoča manjši radij kot predhodna generacija tega sistema. Ko zazna možnost za zapustitev pasu, vključi asistenco in vozilo vrne na sredino voznega pasu.

 

SAMODEJNO PRILAGAJANJE SNOPA LUČI

Lexus Safety System + standardno ponuja tudi sistem za samodejno prilagajanje snopa luči. Sistem samodejno izklopi dolge luči, kadar zazna nasproti vozeče se vozilo. Dolge luči vklopi, takoj ko nasproti vozeče se vozilo odpelje mimo. Na voljo pa je še bolj sofisticirana opcija AHS, ki ponuja luči LED s trojnim snopom. Ta sistem omogoča maksimalno vidljivost, ki hkrati nadzira morebitno zaslepljevanje nasproti vozečih se vozil. Enajst neodvisnih čipov LED omogoča zaznavanje osvetljenih in neosvetljenih delov cestišča.