1. Discover lexus
  2. Concept cars
  3. If 1 limitless
IZBERITE

KONCEPT LEXUS LF-1 LIMITLESS - KAROSERIJSKI KRIŽANEC NOVE DOBE

Podobno kot iz staljene kovine nastane prefinjen japonski nož, se linije koncepta LF-1 Limitless ponašajo s potencialom preoblikovanja luksuznega karoserijskega križanca znamke Lexus.

Lexus je pred dvema desetletjema na Avtosalonu v Detroitu z modelom RX 300 prvič predstavil luksuznega karoserijskega križanca in z njim ustvaril povsem nov avtomobilski segment. Čeprav se je v dvajsetih letih pojavilo več kot 50 tekmecev, je Lexus RX še vedno najbolje prodajani luksuzni karoserijski križanec.

Koncept Lexus Ff-1 Limitless, ki je bil predstavljen na avtosalonu v Detroitu 2018, predstavlja novi žanr luksuznega vozila: karoserijski križanec, ki ima funkcijo admiralske ladje. Združuje največjo zmogljivost in nepredstavljivo razkošje. Hkrati pa pomeni vrhunec tehnologije, inovacij in najnovejše oblikovalske evolucije znamke Lexus.

Njegovi potenciali in možnosti so pravzaprav brezmejni in brez omejitev (Limitless). To je konceptno vozilo za kupce z raznovrstnimi življenjskimi slogi.

Koncept LF‑1 lahko poganjajo gorivne celice, hibridni ali priključno-hibridni pogonski sklop, bencinski motor ali elektromotor. Okoli leta 2025 bodo vsi modeli znamke Lexus na voljo v elektrificirani različici. 

OBLIKOVALSKI JEZIK

Inovativni duh novega koncepta LF-1 je bil zasnovan v oblikovalskem centru CALTY Design Research v Kaliforniji. Oblikovalski jezik tega avtomobila izvira iz staljenega jekla samurajskega meča, imenovanega katana. Ta oblikovalska vizualizacija združuje organske oblike kovine v tekočem agregatnem stanju in ostrino robov tradicionalnih japonskih mečev. Tako je učinkovito upodobljen prehod iz mehkobe v trdnost in ostrino. Oblika LF-1 Limitlessa je zato fluidna, ostra in agresivna. 

»VIZIJA NAŠEGA NOVEGA ADMIRALSKEGA VOZILA ZDRUŽUJE ZMOGLJIVOSTI KAROSERIJSKIH KRIŽANCEV IN RAZKOŠJE VRHUNSKIH LIMUZIN. KONCEPT LF 1 LIMITLESS VKLJUČUJE DOMIŠLJIJSKO TEHNOLOGIJO.«

KEVIN HUNTER, DIREKTOR OBLIKOVALSKEGA CENTRA CALTY DESIGN RESEARCH 

Vse se začne s pravimi razmerji. Poudarjeno razmerje med nadzorno ploščo in sprednjo osjo avtomobilu zagotavlja atletski profil, hkrati pa ohranja klasični vtis športne limuzine ali dinamičnega karavana. Zdi se, da leži kabina dokaj nizko v podvozju s pogonom na zadnja kolesa. Agresivnost pa dodajajo 22-palčna platišča. LF‑1 se ponaša z mogočno podobo in že na prvi pogled izžareva svojo izjemno zmogljivost. Nizka strešna linija in siceršnja poudarjena višina ustvarjata podobo zmogljivega in hkrati funkcionalno praktičnega karoserijskega križanca.

Podobno kot vsi aktualni modeli znamke Lexus se tudi LF-1 ponaša z značilnim zračnikom motorja vretenaste oblike, ki je eden najprepoznavnejših oblikovalskih elementov. Pri LF-1 je vretenasti vzorec še dodatno poudarjen, saj je nakazan že na zadnjem delu vozila in se nadaljuje vse do sprednjega. Zračnik ima tridimenzionalno zasnovo in je v barvi, ki je bila posebej razvita v oblikovalskem centru CALTY. Vzorec, ki se širi iz osrednjega emblema, nakazuje magnetizem, kovinska polnila pa ustvarjajo končno obliko. Na avtomobilu ni kromiranih dodatkov, namesto tega pa je tudi zračnik motorja opremljen z osvetlitvijo LED, ki voznika pozdravi ob prihodu.

»Modeli znamke Lexus, kakršen je tudi RX, so močno pripomogli k priljubljenosti razreda luksuznih športnih terencev. Koncept novega karoserijskega križanca pa vse to postavlja na višjo raven, saj ponuja še bolj vznemirljivo in emocionalno obliko, ki izraža dinamično zmogljivost avtomobila,« pravi Jošihiro Sava, predsednik Lexusa International.

Profil LF-1 določa tok, ki se širi od zadnjega proti sprednjemu delu avtomobila in tudi na pokrov motorja vse do dna stebrička D. Bolj kompleksne površine pa ustvarijo zanimiv kontrast, ki se preliva v premišljeno oblikovana sprednja vrata. Zadnji del avtomobila s svojo samozavestno držo spominja na mišičaste avtomobile.

Na zadnjem delu pritegne pogled spojler, sicer pa je tudi ta del poln atraktivnih krivin in linij. Prekrasno oblikovane odprtine spominjajo na izpušne cevi, a gre za zračnike, ki zajemajo zrak izpod zadnjih koles.

Podobo zadnjega dela poudarjajo tudi skulpturno zasnovane luči. Nad njimi pa se širi velika steklena površina, ki prekriva zadnje sedeže in ponuja neokrnjen pogled na okolico. 

RAZKOŠJE UDOBJA

Oblikovalci so tudi v notranjosti želeli zagotoviti udobno razkošje za vse potnike. LF‑1 je utelešenje japonskega načina izražanja dobrodošlice, ki mu rečejo omotenaši. Kokpit je oblikovan tako, da vozniku omogoča dostop do vseh gumbom, ne da bi pogled umaknil s ceste. Sopotnikov prostor pa je nekoliko bolj odprt in tudi ponuja dostop do določenih nadzornih gumbov. Potniki na zadnjih sedežih imajo dovolj prostora za noge, hkrati pa so jim namenjeni zasloni, na katerih lahko uživajo v predvajanju različnih medijskih vsebin, poleg tega pa si lahko klimatsko napravo nastavijo glede na želje in potrebo. 

Notranjo dekoracijo odlikuje topla satenasta kovinska obdelava, ki s svojo mešanico rožnega zlata in bakra spominja na barvo zunanjosti. Določeni deli notranjosti so oblečeni v usnje Cocoa Bean, sedeži pa so oblazinjeni v perforirano usnje Chiffon White.

Posebna pozornost je bila posvečena tudi osvetlitvi notranjosti. Ob pritisku gumba za zagon motorja se notranjost osvetli v ambientalno svetlobo, ki je prilagojena izbranemu načinu vožnje. Lesene obloge na vratih ponujajo drobno perforacijo, skozi katero prodira indirektna svetloba, ki ustvarja subtilni svetlobni učinek.

Razkošno doživetje pa seveda poudarja tudi vsa vgrajena tehnologija. Začne se s tako imenovanim načinom Chauffeur, ki omogoča brezročno upravljanje vozila. Seveda lahko voznik kadarkoli prevzame nadzor in se angažirano osredotoči na vožnjo. Rezultat je tekoča brezskrbna vožnja, ki je maksimalno učinkovita in hkrati občutno zmanjšuje možnost nesreče.

Na voljo je tudi 4-dimenzionalni navigacijski sistem, ki tradicionalni sistem nadgrajuje z uvedbo elementa časa. Deluje kot nekakšen sprejemnik, ki predvidi potrebe potnikov. Predlaga jim postanke za počitek, svetuje restavracije, ki so na poti, ponudi možnost rezervacije hotelske sobe ... Navigacijski podatki so prikazani na vseh zaslonih, lahko pa se tudi brezžično prenesejo na mobilne telefone ali tablične računalnike potnikov.

Za dotik občutljive komande so preprosto dosegljive in navigacijski sistem povezujejo z multimedijskim sistemom avtomobila. Poleg tega je na voljo tudi posebna za dotik občutljiva nadzorna površina, še ena pa je namenjena tudi potnikom na zadnjih sedežih. Prek te površine lahko potniki uravnavajo multimedijski sistem avtomobila. 

Koncept Lexus LF‑1 Limitless s svojo sodobno obliko, zasnovo in tehnologijo ponuja izjemno razkošno doživetje vožnje prihodnosti.