1. Owners
 2. Maintenance
 3. Lexus essential care
IZBERITE
LASTNIŠTVO

DOMAČA NEGA VAŠEGA AVTOMOBILA ZNAMKE LEXUS

VETROBRANSKO STEKLO

Če avtomobila nekaj časa niste uporabljali, je pred prvo vožnjo pametno preveriti stanje vetrobranskega stekla, na katerem so se lahko nabrali prah, cvetni prah in drevesna smola. Če prahu in umazanije ni možno odstraniti z običajnimi čistilnimi sredstvi, uporabite posebno krpo in specialno čistilo (za več informacij preberite navodila za uporabo vozila). 

PNEVMATIKE

Če vozilo dlje časa ni uporabi, se na pnevmatikah lahko pojavi nepravilnost, ki med vožnjo lahko povzroča neprijetne vibracije, ki ponavadi izginejo po nekaj kilometrih. Kljub temu se lahko tem težavam izognete z nekaterimi preprostimi preventivnimi ukrepi. 

 

Preverjanje pritiska v pnevmatikah

 

 • Vsaj enkrat na teden preverite pritisk v pnevmatikah. Tabela z ustreznimi vrednostmi se ponavadi nahaja na notranji strani vratic za gorivo. 

PNEVMATIKE

Če je vozilo parkirano za obdobje daljše od treh tednov:

 •  Vsako pnevmatiko napolnite na 3 bare (43 psi). Za polnjenje lahko uporabite pribor, ki se nahaja v prtljažniku vašega vozila.
 • Pnevmatik ne polnite na bencinski črpalki in se ne vozite z vozilom, saj je pritisk 3 bare (43 psi) lahko nevaren za vožnjo.
 • Pred začetkom normalne uporabe vozila ne pozabite zmanjšati pritiska v pnevmatikah. Napišite si opomnik in ga postavite na vidno mesto na nadzorni plošči avtomobila.
 • Če avtomobil dalj časa stoji na istem mestu, lahko pride do poškodb sten pnevmatik. Po možnosti avtomobil občasno nekoliko prestavite. 

PREVERJANJE STANJA ZAVOR

Če vozilo dlje časa stoji na mestu, se lahko na zavornih diskih nabere rja. Gre za površinsko rjo, ki jo najlažje odstranimo tako, da pri hitrosti približno 50 km/h vozilo povsem ustavimo. Ta postopek po potrebi ponovimo do desetkrat. Zavirajte povsem običajno, tako da boste avtomobil varno zaustavili. Ob tem se prepričajte, da za vami ne vozi nobeno drugo vozilo. 

VETROBRANSKO STEKLO

Če vozila ne uporabljate redno, je priporočljivo občasno zagnati motor:

 • preverite opozorilne lučke na nadzorni plošči (v navodilih za uporabo preverite, kaj pomenijo),
 • vozila z dizelskimi ali bencinskimi motorji naj bodo prižgana vsaj 20-30 minut na teden,
 • pri hibridih vsaj enkrat na teden pritisnite gumb Start in pustite vozilo v položaju ‘P’ približno 20 minut.
 • izklopite vse nenujne naprave, kot sta na primer radio in klimatska naprava,
 • avtomobil naj bo prižgan na prostem,
 • avtomobil naj bo pod stalnim nadzorom. 

MOTORNO OLJE

Preverite, če je v motorju ustrezna količina motornega olja (za podrobnosti preverite navodila za uporabo). Če morate doliti olje, uporabite izključno tip olja, ki ga priporoča proizvajalec. Za morebitne nasvete se obrnite na pooblaščenega prodajalca vozil Lexus, ki vam bo z veseljem pomagal. 

NAPOLNITE REZERVOAR Z GORIVOM

Medtem ko vozilo ni v uporabi, je priporočljivo, da je rezervoar za gorivo poln. To bo izboljšalo delovanje motorja, ko ga boste ponovno zagnali.

KLIMATSKA NAPRAVA

Enkrat na mesec vklopite klimatsko napravo in na ta način preprečite nastajanje neprijetnih vonjav. Ventilacija naj deluje z maksimalno močjo.

12V BATERIJA

Če je baterija v vašem vozilu prazna, lahko avtomobil zaženete s pomočjo kablov, s pomočjo katerih ga povežete z drugim avtomobilom. Lahko pa pokličete službo za pomoč na cesti ali službo za podporo strankam.


Pri stiku vedno ohranjajte varno medsebojno razdaljo.

PRENESITE NAVODILA ZA VAŠ MODEL AVTOMOBILA

Prenesite si navodila za uporabo vašega avtomobila Lexus in ga v času manjše uporabe ohranjajte v dobrem stanju in kondiciji.