1. New Cars
  2. RZ World Premiere
IZBERITE
Izkušnja je vse

LEXUS RZ 450e - SVETOVNA PREMIERA

Lexus je aprila 2022 predstavil svoj sploh prvi avtomobil, ki je bil že v osnovi zasnovan kot baterijsko-električno vozilo. Povsem novi RZ 450e uteleša edinstven dizajn znamke Lexus in izjemno vozniško izkušnjo, ki jo ustvarja napredna elektrifikacijska tehnologija.

LEXUS RZ 450e

NOV NAČIN VOŽNJE

RZ je športni terenec, ki združuje izjemne zmogljivosti in navor, poleg tega pa zaradi premišljene namestitve baterije in motorja ponuja tudi optimalno razporeditev teže. Zasnovan je v skladu s filozofijo koncepta The Natural. Štirikolesni pogon DIRECT4 nadzoruje sprednjo in zadnjo pogonsko os in se učinkovito prilagaja vremenskim in cestnim razmeram. Avtomobil ponuja vznemirljivo vozniško doživetje in se aktivno odziva na voznikove ukaze ter na ta način izkušnjo Lexus Driving Signature dviguje na še višjo raven.
LEXUS RZ 450e

NAPREDEN NADZOR

RZ je tudi prvi model znamke Lexus, ki ponuja sistem One Motion Grip* in letalsko krmilo ter na ta način omogoča še boljšo povezavo med človekom in strojem, ki temelji na elektronskih signalih. Ta povezava izboljša kakovost in hitrost prenosa nujnih informacij o vožnji. One Motion Grip z natančno računalniško presojo zagotavlja impresivno okretnost vozila in zmogljivost, ki vzbuja zaupanje ter blokira nepotrebne vibracije pnevmatik in zavor.

*Predstavitev končne različice je predvidena za leto 2025.

 

LEXUS RZ 450e

UNIKATNI ŠTIRIKOLESNI POGON

DIRECT4 je prvi sistem pogona na vsa štiri kolesa znamke Lexus, ki skupaj z električnima pogonskima osema z izjemno natančnostjo nadzira pogonsko silo vseh štirih koles. Delovanje sistema se vseskozi prilagaja voznim razmeram in ponuja vznemirljivo vozniško izkušnjo, ki je povsem usklajena z voznikovimi ukazi. Poleg tega tudi optimizira hitrost pri vožnji skozi ovinke ter zagotavlja stabilnost pri vodenju avtomobila. 
LEXUS RZ 450e

POSEBNA PLATFORMA

Inženirji znamke Lexus so za novega športnega terenca RZ 450e zasnovali posebno platformo e-TNGA, ki je namenjena baterijsko-električnim vozilom.  Platforma ponuja visoko stopnjo stabilnosti in udobja pri vožnji. Baterija je vgrajena v dno vozila, kar omogoča nizko težišče in odlično vztrajnost.

GALERIJA FOTOGRAFIJ

ELEKTRIFICIRAN OD ZUNAJ IN OD ZNOTRAJ

Oglejte si prefinjeno obliko in pionirske lastnosti športnega terenca RZ 450e.

LEXUS RZ 450e

NOV OBLIKOVALSKI JEZIK

Oblikovalski koncept zagotavlja brezhibno pospeševanje in občutek navora, ki sta edinstvena za baterijsko-električna vozila. Odsotnost motorja z notranjim zgorevanjem omogoča drugačno funkcionalno zasnovo sprednjega dela vozila in ustvarja novo vizualno identiteto, ki temelji na vretenasti zasnovi.  Notranjost je navdihnjena z dinamičnimi zmogljivostmi vozila, hkrati pa izžareva minimalizem in čiste linije. Vse skupaj nadgrajujeta občutek prefinjenosti in visokokakovostne izdelave, ki ohranja funkcionalno bistvo.
LEXUS RZ 450e

UNIKATNA ATMOSFERA POTNIŠKE KABINE

Zvočna zasnova kabine pomaga pri vzpostavljanju dialoga med avtomobilom in voznikom. Inženirji so zvočne frekvence prilagodili različnim hitrostim in zvokom, ki nastajajo med dinamičnimi dejanji, kot je na primer pospeševanje. Uglašene so bile tudi tonske in akustične lastnosti prenosa zvokov pogonskega sklopa. Ob vsem tem je kabina povsem tiha, kar ustvarja optimalno udobje.
LEXUS RZ 450e

UDOBJE IN PREFINJENOST

Filozofija japonskega udobja omotenaši je prisotna tudi v kabini športnega terenca RZ, ki navdušuje s svojim minimalizomom in svežino. Tekoče linije, ki potekajo od pokrova do vrat, so integrirane z nizko nameščeno armaturno ploščo. Obloge vrat in konzola dajejo vtis čistega široko odprtega prostora. Kombinacija sodobno zasnovanega prostora in površin z atraktivnimi teksturami izžareva prijeten občutek svobode. Dolga medosna razdalja potnikom na zadnjih sedežih zagotavlja dovolj prostora. Opcijska panoramska streha pa daje občutek odprtosti in širine.
LEXUS RZ 450e

ČISTI AMBIENT

Posebna ambientalna osvetlitev vožnjo obogati z unikatno atmosfero. Na voljo je 14 različnih barv, ki so zasnovane na podlagi občutkov, ki jih ustvarjajo različni naravni pojavi. Poleg tega pa osvetlitev In-ei, ki med odpiranjem in zapiranjem vrat spreminja odtenek svetlobe na okrasnih oblogah, dodaja nov pridih notranjemu prostoru

*Predstavitev končne različice je predvidena za leto 2025. 

LEXUS RZ 450e

IZBIRA BARV

Na voljo je šest barv zunanjosti. Med njima sta tudi barvi Ether Metallic, ki spominja na dinamične vozne zmogljivosti električnih vozil, in Sonic Copper, ki izžareva posebno kovinsko teksturo znamke Lexus. Na voljo je tudi dvobarvna kombinacija, katere zgornji del je zasnovan v črni barvi, kar še dodatno poudarja vretenasto zasnovo športnega terenca RZ.

"S športnim terencem RZ smo želeli ustvariti edinstveno baterijsko-električno vozilo, ki bo varno za vožnjo, prijetno za dotik in vznemirljivo na cesti.


Takaši Watanabe, glavni inženir, Lexus Electrified Lexus International

 

LEXUS RZ 450e

NIČ NI PREPUŠČENO NAKLJUČJU

Športni terenec RZ je opremljen z zadnjo generacijo varnostnega paketa Lexus Safety System +, ki je zasnovan na prepričanju, da je varnostne tehnologije treba razvijati še hitreje in jih čim prej vgraditi v čim več vozil. Proaktivni vozniški asistenti nadzirajo stanje utrujenosti voznika in prispevajo k dodatni varnosti. Posebni senzorji namreč zaznajo, če voznik postane utrujen ali zaspan in ga pravočasno opozorijo.
LEXUS RZ 450e

NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Velik osrednji zaslon je občutljiv za dotik in je opremljen s številnimi funkcijami, ki jih je možno upravljati prek posebnih mehkih stikal, ki so integrirana znotraj zaslona. Posebna pozornost je bila namenjena velikosti, obliki in postavitvi stikal ter prikazu informacij, ki omogočajo intuitivno uporabo.
LEXUS RZ 450e

ZASNOVAN ZA UPRAVLJANJE PREK PAMETNEGA TELEFONA

Posodobitve prek zraka OTA (Over-the-Air) omogočajo stalne nadgradnje na najnovejšo programsko opremo. Tudi kasneje bodo na voljo nove funkcije, ki bodo zboljševale zmogljivost avtomobila in mu omogočale še večjo varnost. Pametni telefon se lahko uporablja tudi kot digitalni ključ, s katerim je možno zaklepati in odklepati vrata ter zagnati motor. Z enim pametnim telefonom je možno upravljati več vozil, če so registrirana na isti digitalni ključ.
LEXUS RZ 450e

SAMOZAVEST NA VSAKEM POTOVANJU

Visoko zmogljive baterije in zmogljivi polprevodniški elementi iz silicijevega karbida prispevajo k razširitvi potovalnega dosega vozila z enim polnjenjem, ki se giblje okoli na 400 km. Visokozmogljivo polnjenje pa zmanjšuje čas polnjenja baterije. Poseben sistem za ogrevanje baterij omogoča hitro polnjenje baterije tudi v hladnejših vremenskih razmerah. Baterija bo tudi po desetih letih uporabe še vedno ponujala vsaj 90 odstotkov svoje prvotne zmogljivosti.