1. Discover lexus
  2. News
  3. Lexus na Tokyo Motor Showu predstavlja koncept elektrificiranega vozila LF-30
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

TOKYO MOTOR SHOWU

Lexus na tokyo motor showu predstavlja koncept elektrificiranega vozila LF-30.

Lexus ob svoji 30-letnici na letošnjem Tokyo Motor Showu predstavlja koncept elektrificiranega vozila LF-30, s katerim uresničuje svojo zavezanost elektrificirani prihodnosti svojih avtomobilov.

Japonci so že od nekdaj znani po svoji zanesljivosti. Kar rečejo, drži kot pribito. Kar obljubijo, vedno uresničijo. Vodilni možje znamke Lexus so pred nekaj tedni napovedali, da bo prihodnost te znamke elektrificirana. In njihov razstavni prostor na letošnjem Tokyo Motor Showu, ki te dni poteka na razstavišču Tokyo Big Sight, je pravzaprav utelešenje te napovedi. Lexusova glavna zvezda je namreč fascinantni koncept samodejnega luksuznega električnega avtomobila LF-30.

Izjemen razvoj v prvih 30 letih

Lexus je od svojega rojstva pred 30 leti prehodil izjemno pot. V tem razmeroma kratkem času se je utrdil kot eden najbolj eminentnih proizvajalcev luksuznih avtomobilov, ki jih odlikujejo izjemna kakovost, vrhunski dizajn, posvečanje najmanjšim detajlom, natančna izdelava, zanesljivost, varnost, udobje in razkošje. »A kljub temu se je na razstavi v Pebble Beachu leta 2011 zgodilo nekaj nepričakovanega.

Neki novinar je Akiu Tojodi brez dlake na jeziku dejal, da je Lexus dolgočasna znamka. Takrat se je Akio Tojoda zaobljubil, da za Lexusove avtomobile nikoli več nihče ne bo mogel reči česa podobnega,« se spominja Jošihiro Sawa, predsednik družbe Lexus International.

Po tem incidentu so ustanovili Lexus International, katerega vodja je bil Akio Tojoda, tako imenovani Master Driver. S svojimi bogatimi izkušnjami je na več ravneh pomagal pri reorganizaciji znamke. Ponuditi so želeli nekaj, česar drugi luksuzni proizvajalci nimajo. Po Tojodovem prepričanju se je skrivnost skrivala predvsem v poudarjanju blagovne znamke, ki temelji na izjemnih voznih lastnostih avtomobila, poleg tega pa tudi na izjemni kakovosti izdelave in uporabi najbolj finih materialov.

Podobno kot je prva generacija modela LS na novo določila pojmovanje luksuzne limuzine, so tudi novi Lexusovi modeli postali pojem atraktivnosti v vseh pomenih te besede. Od tistega prelomnega trenutka leta 2011 Lexus s svojimi avtomobili dobesedno razvaja vsa človekova čutila. S tem pa je postal prava luksuzna blagovna znamka.

Preview

Lexusovo gledališče za čutila

Na letošnjem Tokyo Motor Showu so predstavili Lexus Senses Theatre, ki ljudi spodbuja pri stimuliranju vseh čutil. Zvokovni oddelek napolnjuje mogočni zvok modela LFA. Vizualni del pa predstavlja lepota modela LC. Ob vsem tem se Lexus seveda zaveda tudi svoje družbene odgovornosti in si prizadeva za ohranjanje okolja.

Središče je človek

Lexus v središče svojega delovanja postavlja človeka, saj kar sami sebi postavljajo izjemno visoke varnostne standarde, ki jim omogočajo snovanje izjemno varnih avtomobilov. Tako že za leto 2020 načrtujejo predstavitev novega modela, ki bo opremljen z najsodobnejšo varnostno tehnologijo Lexus Teammate, zaradi katere bodo imeli avtomobili še vidnejšo vlogo v življenju ljudi. Na Japonskem avtomobilom pogosto rečejo aiša, kar bi pomenilo ljubljeni avtomobil. Za Lexus ima to pojmovanje tudi filozofski pomen, saj se zavedajo, da se za njihove avtomobile odločajo strastni ljudje, ki do svojega avtomobila občutijo nekaj več.

Elektrifikacijske tehnologije

Prav tukaj nastopi zaveza o elektrificirani prihodnosti. Glavna zvezda Lexusovega razstavnega prostora na tokijskem avtosalonu je namreč fascinantni koncept LF-30. Ta futuristični avtomobil je utelešenje Lexusove vizije o elektrifikaciji. Gre za vizijo samodejnega luksuznega baterijskega električnega avtomobila, ki združuje izjemen dizajn, najsodobnejšo tehnologijo in seveda brezemisijsko zasnovo, ki ves čas misli na naš skupni planet.

Lexus LF-30 Electrified uporablja novo tehnologijo, ki so jo poimenovali Lexus Advanced Posture Control. Ta elektrifikacijske tehnologije povezuje s tehnologijami za zaznavanje gibanja, ki jih Lexus razvija že nekaj časa. Z izjemno natančnim nadzorom motorjev namreč omogoča kontrolo, ki je konvencionalni avtomobili ne zmorejo. Konceptni avtomobil je opremljen s štirimi motorji, izmed katerih vsak poganja po eno kolo.

Razvoj drugih tehnologij

Poleg tega Lexus še vedno razvija druge tehnologije – hibridna vozila, priključne hibride, vozila na gorivne celice in električne avtomobile. Z njimi se lahko prilagaja zahtevam različnih trgov. Že kmalu bo namreč predstavljen prvi Lexusov električni avtomobil, ki bo na voljo že v letu 2020. »Do leta 2025 načrtujemo, da bo vsak izmed modelov Lexusove palete na voljo tudi v elektrificirani različici,« je še dodal Jošihiro Sawa.