1. Discover lexus
  2. News
  3. SVETOVNA PREMIERA POVSEM NOVEGA LEXUSA LBX
IZBERITE

SVETOVNA PREMIERA POVSEM NOVEGA LEXUSA LBX

  • Popolnoma nov kompaktni športni terenec, ki obeta nov tržni preboj znamke Lexus
  • Zasnovan in izdelan predvsem za evropske kupce
  • Brez kompromisov pri Lexusovi kakovosti, razkošju in prefinjenosti
  • Zunanja oblika uvaja novo sprednjo podobo Resolute Look
  • Izdelan na spremenjeni različici globalne arhitekturne platforme GA-B
  • Nov 1,5-litrski hibridni električni pogonski sklop s samodejnim polnjenjem
  • Nova, zmogljivejša bipolarna nikelj‑metal‑hidridna (NiMH) baterija
  • Popolnoma digitalni uporabniški vmesnik za voznikov zaslon in večpredstavnostni sistem
  • Paleta LBX ponuja štiri »atmosfere«, vsako s svojo temo, ki ustreza različnim željam strank

 

 

UVOD

Lexus je v svoji zgodovini ponosno premikal meje in izzival status quo. Od svoje ustanovitve leta 1989 je vedno znova uvajal nova mišljenja in nove izdelke, ki so spremenili dojemanje ljudi in preoblikovali trg luksuznih vozil. Nenehno je razvijal koncept razkošja, ne le z ustvarjanjem zaželenih in vznemirljivih produktov, temveč tudi s spreminjanjem celotne izkušnje lastništva.

Njegovi dosežki danes nosijo novo ime: Lexus LBX.

Popolnoma nov, povsem hibridni električni LBX je najmanjši Lexus doslej, vendar si v celoti zasluži status prelomnega modela, ki ruši tradicionalno hierarhijo luksuznih vozil in bo v Evropi za znamko spremenil pravila igre.

LBX je kratica za Lexus Breakthrough Crossover, kompaktni športni terenec, ki bo razširil privlačnost znamke Lexus na nov tržni prostor. Prinaša sodobne ideje na področju oblikovanja in tehnologije, hkrati pa ohranja Lexusove prepoznavne lastnosti, kot sta luksuzna izdelava in načelo gostoljubnosti omotenaši.

To vozilo je preprosto, vsakdanje in nezahtevno, vendar ne sklepa kompromisov pri kakovosti in pozornosti do podrobnosti: bistvo Lexusa je bilo strnjeno v manjši paket, ki presega tradicionalna pričakovanja kupcev o tem, kaj lahko ponudi vrhunski kompaktni športni terenec.

Prav tako orje ledino s tem, da ruši tradicionalno strategijo razvrščanja v razrede in daje lastnikom več svobode pri izražanju lastnega okusa in občutka za slog.  V skladu z Lexusovo zavezo »osebnega razkošja« bo LBX poleg osnovne različice na voljo s štirimi »atmosferami«. Te atmosfere niso opredeljene s stopnjo opreme ali udobja, temveč se osredotočajo na izražanje različnih prefinjenih, dinamičnih ali športnih tem z oblikovnimi podrobnostmi, barvami, teksturami in zaključki. Novi program Lexus Bespoke Build bo ponudil še več prilagojenih možnosti.

LBX je tudi preboj za Lexusovo poslovanje v Evropi. Evropa je prvič prevzela vlogo vodilne svetovne regije za razvoj novega vozila Lexus. Ta vpliv bo pomagal modelu LBX postati eden od najbolje prodajanih vozil znamke v Evropi.

Uporaba tričrkovnega imena je pomembna – doslej je bil tako imenovan le supermodel LFA. Izbira imena LBX kaže na Lexusovo zavezanost in zaupanje v nov model. Tako kot je LFA pokazal drugačno plat znamke v smislu odnosa in zmogljivosti, bo LBX na svoj način razširil njen doseg in profil.

Kot nov vstopni model v Lexusovo uveljavljeno linijo športnih terencev je zelo privlačen za mlajše občinstvo in tiste, ki morda še niso razmišljali o Lexusu. Ta možnost bo zanimiva tistim, ki želijo manjše ali drugo vozilo, ki bo ustrezalo njihovim novim življenjskim zahtevam.

Glavni inženir Kunihiko Endoh dodaja: »Naš cilj je bilo izzvati običajni koncept luksuznega vozila. Izčrpno smo si prizadevali za vozno izkušnjo, ki omogoča naraven dialog med voznikom in njegovim vozilom, ter za oblikovanje s prefinjeno prezenco.«

Oblikovanje modela LBX vzpostavlja novo identiteto Lexusa s sprednjim dizajnom »Resolute Look«, ki na novo interpretira slavno vretenasto masko motornega pokrova. Čeprav so zunanje mere kompaktnejše kot pri katerem koli drugem Lexusu, je videz mišičast in mogočen. Notranjost je usmerjena na interakcijo med voznikom in nanj osredotočenim kokpitom, ki temelji na Lexusovem konceptu Tazuna, ter na ustvarjanje lahkega, odprtega občutka z odlično vidljivostjo in armaturno ploščo z instrumenti, ki se gladko prelije v vratno oblazinjenje.

Lexus je z modelom LBX ubral nov pristop k oblikovanju modelne palete in predstavil izbiro, ki bolje odraža, kako današnji kupci iščejo vozila, ki ustrezajo njihovemu osebnemu slogu in značaju.

Po svetovni premieri se bo proizvodnja modela LBX začela konec leta 2023. Prodaja se bo na evropskih in izbranih svetovnih trgih začela v začetku leta 2024.

ZUNANJA OBLIKA: NOVA IDENTITETA LEXUSA

Lexusov oblikovalski cilj je bilo ustvariti vozilo, ki je po značaju bolj sproščeno kot formalno, s pristnim in lahkotnim slogom, s katerim bodo ljudje takoj začutili povezanost.

Najpomembnejši vidik oblikovanja je nova postavitev sprednjega dela, ki »razbije« vretenasto masko motornega pokrova – prepoznaven oblikovni element zadnjega desetletja – s čimer Lexus vstopa v novo obdobje.

Koichi Suga, generalni direktor oddelka Lexus Design, pojasnjuje: »Vretenasto masko motornega pokrova smo "razstavili", da bi naredili prostor za nov dizajn. Uspelo nam je ustvariti novo identiteto sprednjega dela, ki je povsem drugačna, vendar takoj prepoznavna kot Lexus.«

Maska je bila združena v enotno trapezoidno obliko, nameščeno pod ozko odprtino, ki se nahaja pod sprednjim robom pokrova motorja in povezuje nizke žaromete. Oblikovanje se naslanja na dediščino Lexusovega videza »Resolute Look«. Slednji je bil vpeljan s konceptnim vozilom LF-S iz leta 2003 in se je uveljavil kot značilen slog Lexusovih serijskih modelov iz začetka leta 2000.

Brezhibna maska brez okvirja ustvarja linije vretenaste karoserije LBX in prispeva k močni in dinamični drži vozila. Poleg tega je aerodinamično dodelana, saj omogoča nemoten pretok zraka nad vozilom in okoli njega. Nova oblika žarometov ustvarja močan vizualni pečat, saj so dnevne luči in smerniki integrirani v enote z dvema funkcijama. Z novo postavitvijo je značilna oblika luči v obliki črke L spremenjena tako, da je obrnjena navzven in ne navznoter, da ustreza smeri vsakega smernika.

Po načelih Lexusove inovativne napredne zasnove Next Chapter Design so identiteta in linije vozila zasidrane v vozni izkušnji, ki jo vozilo zagotavlja. Sprednji stebrički so pomaknjeni nazaj, zaradi česar je kabina videti kompaktna, pokrov motorja pa je daljši za bolj športni profil. Razširjena krilca izražajo moč in poudarjajo velika (18-palčna) kolesa in pnevmatike, medtem ko kratki previsi in drzna zožitev okoli zadnjih vrat pričarajo okretno in dinamično zmogljivost.

Tudi zadnji del vozila ima močno držo. Registrska tablica je pomaknjena proti odbijaču, tako da je napis LEXUS na prazni površini zadnjih vrat bolj viden. Podobno ima tudi najnovejša različica Lexusovega značilnega svetlobnega pasu v obliki črke L močnejši vizualni učinek, pri čemer so smerniki in luči za vzvratno vožnjo, kadar ne svetijo, bolj pritajeni.

LBX je dolg 4190 mm, širok 1825 mm, visok 1545 mm in ima medosno razdaljo 2580 mm.

Nizko spuščen pokrov motorja, letvice stranskih stekel, ki so lepo poravnane s karoserijo, zadnji strešni spojler, ki je del vrat, in natančne zasnove sklopov luči izboljšujejo aerodinamične lastnosti ter prispevajo k učinkovitosti, stabilnosti in odzivnosti modela LBX.

Na izbiro so živahni barvni odtenki in Lexusove sonične barve z globokim leskom. Pri različicah modela LBX Emotion in Cool lahko izberete dvobarvno lakiranje, ki omogoča katero koli barvno kombinacijo s kontrastno črno streho.

DINAMIČNA ZMOGLJIVOST: NOVA PLATFORMA LEXUS

LBX je prvi Lexusov model, izdelan na različici globalne arhitekturne platforme za majhna vozila GA-B. Ta je bila temeljito prilagojena Lexusovim zahtevam, tako da so glavne prednosti modela nizko težišče, široki koloteki, kratki previsi in zelo toga karoserija. Je tudi temelj zabavnega značaja vozila, saj pomaga zagotoviti izkušnjo Lexus Driving Signature v najmanjšem paketu doslej. Tako se ustvari naraven dialog med voznikom in vozilom, kar zagotavlja zaupanje, nadzor in udobje v vsakem trenutku.

Glavni inženir Endoh pojasnjuje: »Da bi uresničili Lexusov občutek povezanosti z vozilom, smo si prizadevali doseči okretno vožnjo, ki kar najbolj izkorišča prednosti majhnosti in lahkosti vozila. Hkrati smo se bolj kot kadar koli prej osredotočili na izpopolnjevanje temeljnih lastnosti brez zanašanja na elektronsko krmiljenje.«

Karoserija je utrjena s strukturnimi lepili in varjenjem s kratkimi presledki ter s strateško namestitvijo opor in ojačitev. Hkrati je bila teža vozila zmanjšana z uporabo lahkih materialov, vključno z aluminijastim pokrovom motorja ter blatniki, pragovi in spodnjimi deli vrat, oblikovanimi iz umetne smole. Za ojačitev sredinskih stebričkov in odbijača so uporabljeni močni, a hkrati lahki vroče žigosani materiali.

Nastavitev točke središča na 285 mm pripomore k temu, da se voznik počuti bolj povezanega z vozilom, hkrati pa ohranja odličen pogled izza volana, zlasti med vožnjo v mestnem prometu.

Sistema sprednjega in zadnjega vzmetenja sta zasnovana za visoko togost in majhno težo, zato je LBX agilen, stabilen pri zavijanju in krmiljenju ter udoben med vožnjo. Vse različice so spredaj opremljene z MacPhersonovimi vzmetnimi nogami; modeli s pogonom na sprednji kolesi uporabljajo zadnji torzijski nosilec, medtem ko ima LBX s štirikolesnim pogonom dvojno prečno vodilo.

Elektronsko nadzorovan zavorni sistem vključuje sistem za nadzor položaja vozila pri zaviranju. To samodejno uravnoteži porazdelitev sprednje in zadnje zavorne sile, da zmanjša nagibanje in ohrani linearno, zanesljivo zmogljivost. Poleg tega pomaga zmanjšati nagibanje vozila pri zavijanju, zagotavlja udobje in stabilnost vozila ter izniči tresljaje.

POGONSKI SKLOP: NOVA GENERACIJA LEXUSOVEGA HIBRIDNEGA POGONA

LBX poganja Lexusov hibridni električni sistem nove generacije s samodejnim polnjenjem, ki ima kompakten in lahek 1,5-litrski trivaljni motor. Glavne komponente hibridnega sistema, vključno z menjalnikom in nadzorno enoto sistema, so bile obsežno preoblikovane, da bi izboljšali učinkovitost, zmanjšali izgube ter zmanjšali težo in velikost. Na voljo je tudi nova bipolarna nikelj‑metal‑hidridna (NiMH) baterija z nizko upornostjo in visoko zmogljivostjo, ki omogoča dodatno podporo elektromotorju pri pospeševanju in povečuje domet povsem električne vožnje EV.

Tehnološki razvoj je Lexusu omogočil, da se je osredotočil na večjo zmogljivost in raven užitka pri vožnji, ki s prejšnjimi sistemi ni bila mogoča. Največja moč polnega hibridnega sistema je 136 KM po DIN/100 kW z največjim navorom 185 Nm.

Motor deluje z vrhunsko toplotno učinkovitostjo, ki jo podpirajo tehnologija visokohitrostnega zgorevanja in oblikovne značilnosti, kot so ravni sesalni kanali in lasersko varjeni sedeži sesalnih ventilov. Druge ključne značilnosti vključujejo izjemno lahke bate, zasnovane za delovanje pri visokem številu vrtljajev, in spremenljivo odpiranje ventilov z elektronsko inteligenco.

Pogonski sklop je opremljen z na novo zasnovanim menjalnikom. Prenovljena nadzorna enota sistema je nameščena neposredno nad menjalnikom – oblikovanje, ki modelu LBX omogoči nizko linijo pokrova motorja. Ker sta motor-generatorja nameščena na ločenih gredeh, smo prihranili še več prostora in zmanjšali skupno dolžino pogonskega sklopa.

Baterija NiMH je povsem nova bipolarna enota z manjšo težo in kompaktnejšo zasnovo, ki pa zagotavlja večjo moč in hitrejši odziv. Tako prispeva k zmogljivosti modela LBX s takojšnjim in močnim pospeševanjem, kot ga ima baterijsko električno vozilo, ter k varčni porabi goriva. Prednost je v prenovljenem hladilnem sistemu, ki podaljšuje življenjsko dobo baterije in njeno zmogljivost.

Pogonski sklop je prilagojen za prijetno vožnjo po mestu ali po vijugastih podeželskih cestah, z zanesljivo vodljivostjo in enakomernim občutkom pospeševanja, ki je bolj usklajen z voznikovo uporabo stopalke za plin. Vozne lastnosti izboljšuje tudi nadzor hibridnega sistema, ki se natančno prilagodi zvoku in pospeševanju motorja. Zaradi nadgradnje hibridnega sistema lahko v povsem električni vožnji EV uživate pri višjih hitrostih in na daljših razdaljah, kar še poveča učinkovitost modela LBX.

Pristna kakovost športnih terencev pri modelu LBX vključuje možnost Lexusovega štirikolesnega pogona E-Four, ki vključuje dodaten elektromotor na zadnji osi. Pri speljevanju, zavijanju in vožnji po površinah s slabim oprijemom sistem samodejno usmeri pogonsko silo na zadnji kolesi, kar pripomore k stabilnosti vozila in ohranja voznikovo zaupanje.

Luksuzni status modela LBX potrjujejo tudi Lexusova prizadevanja za obvladovanje hrupa in tresljajev (NVH). Ta vključujejo dodano izravnalno gred na motorju, s čimer se zmanjšajo tresljaji, ki lahko povzročijo hrup v kabini. Posebna pozornost je bila posvečena vratom, katerim je bila dodana obloga za dušenje visokofrekvenčnega hrupa, ki pa hkrati ojača nizkofrekvenčni hrup za razločen in prijeten zvok.

Za preprečevanje tresljajev in hrupa s strehe je bilo uporabljeno sredstvo z visoko stopnjo dušenja in obsežen dušilec zvoka iz zelo učinkovitega izolacijskega materiala. Drugi ukrepi vključujejo tesnilo okoli celotnega roba pokrova motorja ter plošče, obloge, letve in peno za izolacijo in absorpcijo hrupa na ključnih mestih po celotnem vozilu. Pod vozilom so strukturna lepila z visoko stopnjo dušenja, ki zmanjšujejo hrup in tresljaje ter prispevajo k splošni togosti vozila.

NOTRANJA OBLIKA: PREPROSTOST IN ELEGANCA, ROKODELSTVO IN VISOKA KAKOVOST

Lexusovi oblikovalci so poskušali ustvariti preprosto in prefinjeno notranjost, ki ustvarja občutek in vzdušje modela višjega segmenta. Ta učinek temelji na treh ključnih elementih: dobri vidljivosti z odprtim pogledom navzven in preprosto, gladko armaturno ploščo z instrumenti, občutku prostorne notranjosti in dominantni sredinski konzoli.

Vrhunska kakovost in pozornost do podrobnosti se kaže v izbiri oblazinjenja in oblog z močno vizualno in otipno privlačnostjo. Poleg vrhunskega polanilinskega usnja je na voljo tudi veganom prijazna notranjost, v kateri so za prevleke sedežev, volanski obroč, prestavno ročico in obloge vrat uporabljeni umetno usnje in sintetični materiali. LBX ima tudi nove vložke oblog Tsuyusami v barvi oglja, ustvarjene z novo tehniko folije, ki s plastmi dajejo zelo teksturiran videz z občutkom globine.

Ambientna osvetlitev prispeva k učinku omotenaši, ki stremi k temu, da se ljudje v vozilu počutijo dobrodošli in kot doma. Osvetlitev, ki poudarja različne dele kabine, ima na voljo 50 barvnih možnosti, razporejenih v teme, ki vzbujajo različna razpoloženja.

Voznikov kokpit je interpretacija Lexusovega koncepta Tazuna, ki je bil prvič predstavljen v športnem terencu NX srednje velikosti. S tem so glavni upravljalni gumbi in viri informacij nameščeni neposredno okoli voznika, tako da je za njihovo upravljanje potreben le minimalen premik roke ali očesa. Tako voznik ostane osredotočen na vožnjo s čim manj motnjami. Položaj in naklon volanskega obroča sta bila natančno izračunana, da ima voznik občutek nadzora.

Koncept Tazuna je nadgrajen z novo 12,3-palčno popolnoma digitalno armaturno ploščo z instrumenti, ki je v Lexusu nameščena prvič. Postavitev in vidnost merilnikov in podatkov se spreminjata glede na izbrani način vožnje in ju lahko prilagodite individualnim željam. Na voljo je tudi izbirni prikazovalnik podatkov na vetrobranskem steklu.

Zaradi kompaktne velikosti modela LBX je izza volana viden skoraj vsak centimeter vozila, kar še povečuje samozavest, udobje in nadzor, ki jih je voznik deležen z izkušnjo Lexus Driving Signature. Oblikovanje pokrova motorja ter oblika in položaj sprednjih stebričkov zmanjšujejo mrtvi kot in omogočajo boljši pogled navzdol, ki vozniku pomaga pri natančnejšem krmiljenju.

Vodoravna armaturna plošča z instrumenti ima čisto in preprosto zasnovo, ki pomaga ohranjati širok in jasen pogled. Na obeh straneh se preliva v vratno oblazinjenje, s čimer daje občutek, da se ovija okoli potnikov na sprednjih sedežih, zato imajo občutek prostranosti in obenem vključenosti. Neprekinjena linija, ki jo ustvarja ta zasnova, vozniku pomaga tudi pri zaznavanju stopnje nagibanja vozila med vožnjo v ovinkih. Nizka točka središča povečuje občutek, da je voznik povezan z vozilom, medtem ko je spredaj na voljo dovolj prostora za kolena. Da bi vsi potniki v vozilu imeli dober razgled, so zadnji sedeži nameščeni nekoliko višje kot sprednji.

Sredinska konzola izstopa, saj je velik večpredstavnostni zaslon na dotik pomaknjen nazaj, da se gladko zlije s strukturo. Enota ima oblazinjene stranske podloge, dve držali za pijače in več odlagalnih mest ter vhode USB za priključitev in polnjenje naprav.

Prtljažni prostor nudi 332 litrov (pri modelih s sprednjim pogonom in nameščenimi zadnjimi sedeži) – dovolj prostora za dva 75-litrska kovčka pod zložljivim prekrivalom prtljažnega prostora.

VEČPREDSTAVNOST IN INFORMACIJSKO-RAZVEDRILNI SISTEM

LBX je opremljen z najnovejšim sistemom Lexus Link Connect, ki ga upravljate prek 9,8-palčnega zaslona na dotik.

Sistem omogoča navigacijo v oblaku in optimalno načrtovanje poti z informacijami o prometnih dogodkih in zamudah v realnem času. Dodatno udobje zagotavlja asistent »Hey Lexus«, ki se odziva na glasovne ukaze voznika in sovoznika.

Integracija pametnega telefona je mogoča z brezžično ali žično povezavo za Apple CarPlay ali žično povezavo za Android Auto. Dodatno udobje zagotavlja izbirni digitalni ključ. Združljiv je s pametnimi telefoni Apple in Android ter lastnikom omogoča, da s pametnim telefonom odklenejo in zaženejo svoje vozilo. Telefona vam ni treba vzeti iz žepa ali torbe, dovolj je, da ga imate pri sebi. Digitalni ključ lahko tudi delite, ko morajo do vozila dostopati ali ga uporabljati druge osebe.

Tako kot najnovejši Lexusovi modeli tudi LBX ponuja nemotene brezžične posodobitve programske opreme za svoje večpredstavnostne in varnostne sisteme, zato lahko lastniki izkoristijo nadgradnje, ne da bi jim bilo treba obiskati Lexusovo delavnico.

Mark Levinson, Lexusov partner za vrhunski zvok, je za vozilo zasnoval izbirni vrhunski sistem s 13 optimalno nameščenimi zvočniki. Med drugim je nizkotonski zvočnik vgrajen v zadnja vrata, da ohranite velikost prtljažnega prostora.

MODELNA PALETA: PREDSTAVLJAMO ATMOSFERE LBX

Z modelom LBX Lexus uvaja nov pristop k oblikovanju modelne palete, da bi se bolje prilagodil željam in življenjskim slogom kupcev.

Poleg osnovne različice so na voljo še modeli s štirimi različnimi »atmosferami«: Elegant in Relax, ki se osredotočata na prefinjen občutek, ter Emotion in Cool, ki imata bolj športen in dinamičen značaj. Vsak je bil zasnovan z mislijo na različne vrste strank.

Modela Emotion in Cool se odlikujeta z dvobarvnim lakiranjem in 18-palčnimi strojno obdelanimi platišči iz lahke kovine. Različici Elegant in Relax imata enobarvno zunanjost in sijajna 18-palčna platišča iz lahke kovine.

Kar se tiče notranjosti, je model Emotion opremljen z oblazinjenjem iz perforiranega umetnega usnja z rdečimi poudarki in kontrastnimi šivi na sedežih, sredinski konzoli in oblogah vrat. Dvobarvna črna in temno siva notranjost modela LBX Cool – vrhunskega modela z dinamično tematiko – se ponaša z oblazinjenjem Ultrasuede in usnjem z bakrenimi detajli in šivi.

Atmosferi Elegant in Relax vzbujata različna razpoloženja. Sintetično usnje v subtilnem odtenku Forest Brown ali Ammonite Sand je v modelu LBX Elegant uporabljeno za obloge vrat, armaturno ploščo z instrumenti in konzole ter oblazinjenje sedežev. Pri modelu Relax lahko izbirate med polanilinskim usnjem v barvi Saddle Tan ali Black z značilnimi šivi Tatami.

Poleg modelov s štirimi atmosferami je na voljo tudi osnovni model LBX, ki v nasprotju z nekaterimi konkurenčnimi modeli napredne tehnologije ponuja kot standardno opremo in ne kot dodatno. Med njimi so zlasti obsežni sistemi za aktivno varnost in sistemi za pomoč vozniku, ki so vključeni v najnovejšo generacijo sistema Lexus Safety System +.

Osnovni model ter različici Emotion in Elegant je mogoče opremiti z veganom prijazno notranjostjo brez usnjenih izdelkov.

Izbirna oprema vključuje 12,3-palčno digitalno armaturno ploščo z instrumenti koncepta Tazuna, prikazovalnik podatkov na vetrobranskem steklu, oddaljeno parkiranje, digitalni ključ, vrhunski prostorski zvok Mark Levinson, tehnologijo čiščenja zraka nanoe™-X podjetja Panasonic in zadnja vrata z električnim pomikom.

Lexus Bespoke Build

Lastniki, ki želijo svoje vozilo LBX bolj prilagoditi, lahko izkoristijo novo storitev Lexus Bespoke Build. Lexusov pristop, ki se osredotoča na stranke, jim omogoča, da svoje vozilo prilagodijo s podrobnostmi po meri.

Obdelava po meri omogoča strankam, da spremenijo barvo varnostnih pasov, vzorce vezenja na oblazinjenju, barvo šivov in okrasne elemente na oblogah. Izbira luksuznih materialov vključuje usnje L-anilin – prestižno usnje, ki je v Lexusovi paleti na voljo le pri modelu LBX in vodilni limuzini LS – in oblazinjenje Ultrasuede v različnih barvnih kombinacijah.

Ta storitev prilagajanja bo na izbranih trgih predstavljena po začetku prodaje modela LBX leta 2024.

 

VARNOST IN SISTEMI ZA POMOČ VOZNIKU

V modelu LBX so na voljo celoviti sistemi za varnost potnikov in pomoč vozniku najnovejše generacije sistema Lexus Safety System +. Tako je vozilo opremljeno z več sistemi, ki zaznajo nevarnost nezgode, opozorijo voznika in po potrebi samodejno zagotovijo krmiljenje, zaviranje in upravljanje štirikolesnega pogona, da se prepreči ali ublaži posledice trčenja. Ključni elementi vključujejo sistem za predhodno zaznavanje trka s pomočjo pri zavijanju v križišču, prilagodljivi radarski tempomat, asistenta za ohranjanje voznega pasu in asistenta za prepoznavanje prometnih znakov.

Dodatni elementi za varnejšo vožnjo in manevriranje, ki razbremenijo voznika, vključujejo Lexusov sistem električnega odpiranja vrat e-latch s sistemom za varno izstopanje, sistem za spremljanje voznika, inteligentne parkirne senzorje s samodejnim zaviranjem, funkcijo opozarjanja na prečni promet zadaj in sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu.

Izbirno bo na voljo razširjena varnost, ki bo vključevala funkcije, kot sta funkcija opozarjanja na prečni promet spredaj in monitor s panoramskim pogledom. Z možnostjo oddaljenega parkiranja se lahko znebite stresa zaradi manevriranja vozila v tesnem prostoru; voznik lahko vozilo parkira celo na daljavo s pametnim telefonom.

Voznik ima v slabih vremenskih razmerah boljšo vidljivost z novim brisalcem z mokro ročico, ki je že bil predstavljen na Lexusovih vodilnih modelih LC in LS. Ta razprši tekočino za pranje stekel iz samega brisalca, kar omogoča temeljitejše in takojšnje čiščenje vetrobranskega stekla.

 

Ključni tehnični podatki modela LBX

·        Mere: 4190 mm (dolžina) x 1825 mm (širina) x 1545 mm (višina)

·        Teža vozila: 1280 kg

·        Prostornina prtljažnika: 332 litrov

·        Vlečna zmogljivost (brez zavor): 750 kg

·        Motor: 1,5-litrski trivaljni bencinski motor

·        Menjalnik: Elektronski brezstopenjski samodejni menjalnik

·        Skupna zmogljivost sistema: 100 kW/136 KM po DIN

·        Pospešek (0–100 km/h): 9,2 sekunde

·        Obračalni krog: 10,4 m