1. Discover lexus
  2. News
  3. LEXUS NA MILANSKEM TEDNU OBLIKOVANJA 2023 PREDSTAVLJA INSTALACIJO »SHAPED BY AIR«
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

LEXUS NA TEDNU OBLIKOVANJA MILANO 2023

Lexus na milanskem tednu oblikovanja 2023 predstavlja instalacijo »shaped by air«.

  • Instalacija Suchi Reddy, ki navdih črpa iz vozila Lexus Electrified Sport, odraža etos znamke, ki ga zaznamujejo trajnostni razvoj, inovativnost in dizajnerska odličnost
  • Na Lexusovi razstavi na tednu oblikovanja v Milanu bodo prav tako na ogled prototipi, ki so jih ustvarili štirje zmagovalci Lexusove oblikovalske nagrade 2023
  • Lexusova razstava bo na ogled v Superstudiu, v Milanu

 

Lexus se bo letos na milanski teden oblikovanja vrnil z novo instalacijo, ki jo je ustvarila priznana newyorška umetnica in arhitektka Suchi Reddy. »Shaped by Air« bo osrednji del prisotnosti znamke na vodilnem dogodku mednarodnega oblikovanja na svetu. Ob tej priložnosti bodo javnosti predstavljeni tudi prototipi, ki so jih izdelali štirje dobitniki Lexus oblikovalske nagrade 2023.

Reddy, ustanoviteljica biroja Reddymade Architecture and Design, je navdih črpala iz oblin in izdelave kupeja Lexus Electrified Sport. Ustvarila je elegantno in zračno umetniško delo, ki odraža trajnost, inovativnost in dizajnersko odličnost, ki so temeljnega pomena za etos znamke Lexus. »Shaped by Air« predstavlja skupno zavezanost soustvarjalcev k dizajnu, ki ga odlikujejo osredotočenost na človeka, ogljična nevtralnost in brezhibna izdelava. Predstavitev v Milanu bo sledila premieri na inštitutu za sodobno umetnost (ICA Miami) na tednu umetnosti in oblikovanja 2022 v Miamiju.

Reddyjeva je svojo instalacijo preoblikovala posebej v kontekstu razstave v milanskem Superstudiu. Umetniško delo predstavlja interpretacijo Lexus vozila Electrified Sport v naravni velikosti, pri čemer glavno vlogo odigrata svetloba in izrezani obrisi listov živo zelene barve, ki nakazujejo gibanje v naravi. Za razstavo v Milanu bodo te oblike obešene s stropa kot mobil, kar spominja na linije iz zasnove vozila in izrezke Henrija Matissa.

Reddyjeva je komentirala: »Stalna zavezanost inovacijam znamke Lexus in njena podpora umetniškemu pristopu, ki je preplet umetnosti in oblikovanja , sta me vodili k temu, da sem si to impresivno izkušnjo zamislila obenem kot skulpturo in kot prostorsko izkušnjo.«

Skulptura je delno izdelana iz recikliranih/ponovno uporabljenih potrošniških materialov in podaja občutek gibanja. Na prvi pogled se zdi, da so deli abstraktni, a ko se jim gledalec približa, razkrijejo obris vozila. Reddyjeva, katere oblikovalski etos so opisali kot pristop, pri katerem »forma sledi čustvom«, je skrbno prilagodila okolje instalacije, da bi bilo prijetno, kontemplativno in obdajajoče. Namen je, da bi obiskovalci razstave imeli občutek, da se sprehajajo po gozdu, pod nogami pa jim šelesti listje. Dogodek bo odražal tudi slaven pristop znamke Lexus h gostoljubju Omotenashi s prostorom za počitek in refleksijo.

PROTOTIPI PREJEMNIKOV LEXUSOVE OBLIKOVALSKE NAGRADE

Poleg instalacije »Shaped by Air« bodo v galeriji razstavljeni prototipi štirih prejemnikov oblikovalske nagrade Lexus 2023, oblikovalski koncepti, ki odražajo prepričanje znamke Lexus, da lahko oblikovanje pripomore k pozitivnim spremembam v svetu. Nagrada, ki se podeljuje že enajsto leto, slavi in spodbuja nove ustvarjalne talente z vsega sveta. Letošnji zmagovalci, izbrani med 2068 prijavami iz 63 držav, so Pavels Hedström (Švedska, s sedežem na Danskem), Jiaming Liu (Kitajska), Temporary Office (Vincent Lai, Singapur, in Douglas Lee, Kanada, s sedežem v ZDA) ter Kyeongho Park in Yejin Heo (Južna Koreja).

V letošnjem natečaju so bili oblikovalci pozvani, naj predložijo koncepte, ki predvidevajo izzive prihodnosti, obenem pa odražajo načela znamke Lexus (predvidi, inoviraj, navduši) ter povečujejo srečo ljudi. Letos Lexus podeljuje nagrado občinstva, kjer lahko javnost glasuje za svojega favorita med oblikovalskimi koncepti. Glasovanje se bo začelo aprila, svoj glas pa bodo lahko oddali tako obiskovalci razstave kot tisti, ki si bodo dela ogledali na spletu.

Brian Bolin, vodja globalnega marketinga pri Lexusu, je povedal: »Navdušeni smo, da bomo lahko razširili sodelovanje z neponovljivo Suchi Reddy in da bo Lexus Electrified Sport zaživel ob delih naših nagrajencev v okviru Lexusove oblikovalske nagrade. Zavezanost Suchi k oblikovanju za boljši jutri odraža inovativni duh nagrade in ne moremo si predstavljati popolnejše sinergije za letošnjo predstavitev.«

Lexus za obiskovalce milanskega tedna oblikovanja ustvarja privlačna in impresivna doživetja že od leta 2005, do sedaj pa je pri tem sodeloval s svetovno znanimi ustvarjalci, kot so Philippe Nigro, Neri Oxman, Sou Fujinoto, Rhizomatics, Germane Barnes in drugi.