1. Discover lexus
  2. News
  3. Oblikovanje modela LBX
IZBERITE

Oblikovanje modela LBX: Vrhunska kakovost s sproščenim slogom

  • Povsem novi LBX predstavlja odmik od običajnega Lexusovega oblikovanja
  • Oblikovan za Evropejce
  • Cilja na nove stranke, ki cenijo vrhunsko kakovost z bolj vsakdanjim videzom in pridihom
  • Vpeljuje nov Lexusov »obraz« s preoblikovano značilno Lexusovo vretenasto masko motornega pokrova
  • Kompaktne velikosti, a izraža mišičast in stabilen značaj športnega terenca

 

Lexus je pri razvoju povsem novega mestnega športnega terenca LBX na novo spisal svoj pravilnik, nenazadnje tudi s tem, ker je na novo zasnoval nekatere svoje najbolj prepoznavne oblikovne konvencije. Ta radikalen nov hibridni električni model s samodejnim polnjenjem – doslej najmanjši z Lexusovo značko – se po videzu razlikuje od svojih večjih sorodnikov in sporoča, da želi z njim znamka osvojiti srca in misli novega kroga kupcev.

Če morda iščete element presenečenja, naj povemo, da je njegov videz, ki vzbudi podobo stabilnega športnega terenca, delno navdihnjen z obliko tradicionalnih japonskih riževih kolačev kagami-mochi – še en primer Lexusovega sklicevanja na estetiko dediščine v svojih sodobnih oblikovnih stvaritvah.

Vodstvo podjetja je spodbudilo ekipo, ki je ustvarila LBX, naj je pri oblikovanju odprta za sveže ideje in poglede, ta pa je nadalje razvila načela oblikovanja Lexus Next Chapter, ki so opredelila najnovejšo generacijo modelov NX, RX in RZ. Želja je bila izdelati vozilo z močno vizualno privlačnostjo za mlajše, mestne Evropejce, ki iščejo vrhunsko kakovost z bolj sproščeno, sodobno podobo in pridihom.

To je Lexus, v katerem se boste počutili kot doma, ko ga boste vozili v kavbojkah in supergah, a obenem boste vseeno uživali v mojstrski izdelavi, značilni za luksuzna vozila, in vrhunski kakovosti, ki sta že od nekdaj značilna za to znamko.

Najjasnejši izraz namena oblikovalcev je sprednji del modela LBX, v katerem prepoznamo nov Lexusov »obraz«. Vretenasta maska motornega pokrova, ki je že več kot desetletje prepoznavni znak vsakega Lexusovega modela, je bila na novo zasnovana in je zdaj izvedena kot manjši, enoten in brezokvirni element, ki se zliva s karoserijo.

Zaradi kompaktnega hibridnega motorja je bilo mogoče sprednji rob pokrova motorja spustiti pod raven žarometov, detajl, ki črpa iz dizajna »Resolute Look«, ki je bil značilen za Lexusove modele v zgodnjih 2000-ih. Med svežimi detajli najdemo premišljeno združitev dnevnih luči in smernikov v eno enoto, pri čemer je poznani Lexusov motiv »L« obrnjen tako, da kaže v smer zavijanja.

Mogočna pojava in občutek moči sta del tradicionalnega videza športnih terencev, ki ga novi LBX izžareva kljub svojim kompaktnim meram. Ob pogledu s strani so klasični elementi jasno vidni: kratki previsi za okretno vodenje ter močno razširjena sprednji in zadnji blatnik za izraz moči. Doseganje napetega, mišičastega videza površin okoli zadnjih bočnih vrat se je izkazalo za enega najtežjih izzivov, vendar je to ključni element impresivne pojave, ki jo vozilo vzbuja na cesti.

Pogled kar sam od sebe zbeži k pnevmatikam velikega premera in 18-palčnim kolesom, LBX pa daje močan občutek zanesljive stabilnosti, kar izhaja iz njegovega nizkega težišča. Vozilo vizualno sporoča, da se lahko z njim samozavestno podate na mestne ulice, podeželske ceste ali avtocesto.

Navdih za linije modela LBX, ki izžarevajo moč, izhaja iz presenetljivega vira – riževih kolačev kagami-mochi, ki so tradicionalna japonska verska daritev ob novem letu. Ti so sestavljeni iz dveh oblat – manjše, ki je postavljena na večjo. Ko pogledamo LBX od zadaj, lahko takšno ravnovesje oblik prepoznamo v kompaktni kabini, nameščeni nad mogočnim podvozjem – še en vizualni znak, ki nakazuje nizko težišče in stabilno vodljivost.

Zaradi premika registrske tablice navzdol na zadnji odbijač je nastala čista in neokrnjena površina na zadnjih vratih, na kateri izstopa ime LEXUS. Tako kot drugi Lexusovi športni terenci ima tudi LBX na zadnji strani individualno svetlobno letev. Ta se razteza prek širine zadnjih vrat na zadnje blatnike, kar poudarja širino vozila in videz, da je trdno zasidrano na cesti. 

Pri oblikovanju seveda ne gre le za privlačen videz: po vsem vozilu najdemo drobne detajle, ki omogočajo doseganje najboljše možne aerodinamične učinkovitosti. Ta pa je pomemben dejavnik pri zagotavljanju stabilne vodljivosti in optimizaciji porabe goriva. Streha, spojler na prtljažnik vratih in zadnje kombinirane luči so oblikovani tako, da olajšajo pretok zraka nad vozilom in stran od njega. Letve, ki spominjajo na pas, so poravnane s karoserijo, na spodnjem robu vratnih pragov pa so rebra, ki skupaj z natančnim oblikovanjem vogalov sprednjega odbijača in stranic zadnjega odbijača prispevajo k aerodinamični učinkovitosti.

Da bi linije LBX izstopale v najboljši luči, Lexus ponuja paleto zunanjih barv, ki vključuje živahne odtenke rdeče, rumene in modre barve ter možnost osupljive dvobarvne izvedbe s kontrastno črno streho in stebrički.