1. Discover lexus
  2. News
  3. Povsem novi Lexus RZ je na varnostnem testu Euro NCAP
IZBERITE

Povsem novi Lexus RZ je na varnostnem testu Euro NCAP prejel pet zvezdic

  • Baterijsko-električni športni terenec Lexus RZ je v vseh kategorijah varnostnega preizkusa prejel najvišjo oceno.
  • Varnostni sistem Lexus Safety System + zaznava morebitno tveganje in pomaga vozniku.
  • Robustna konstrukcija in učinkovita pasivna varnost zagotavljata odlično zaščito ob morebitnem trku.
Povsem novi Lexus RZ je na testu, ki poteka pod okriljem neodvisne organizacije za testiranje varnosti vozil Euro NCAP, prejel najvišjo oceno petih zvezdic. Rezultati, objavljeni 6. septembra, kažejo, da je baterijsko-električni športni terenec znamke Lexus prejel visoko oceno v vseh varnostnih kategorijah: 87 % za zaščito odraslih potnikov, 87 % za otroke, 84 % za ranljive udeležence v prometu in 81 % za učinkovitost varnostnih asistenčnih sistemov.

RZ odlikuje trdna konstrukcija platforme in karoserije z baterijsko enoto, ki je vgrajena v podvozje. Za pasivno varnost pa skrbi serijsko devet zračnih blazin. RZ je kot vsi modeli znamke Lexus standardno opremljen z varnostnim paketom Lexus Safety System +, ki vključuje številne napredne varnostne in asistenčne sisteme.

Najnovejša tretja generacija varnostnega paketa Lexus Safety System + je deležna nadgradenj in dodatkov, ki povečujejo obseg zaznavanja različnih tveganj. Varnostni paket med drugim vključuje naslednje sisteme:

  • Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka (PCS) z radarjem in kamero za zaznavanje nasproti vozečih vozil, vključno z motornimi kolesi. V sklopu tretje generacije varnostnega sistema Lexus Safety System + sistem PCS po novem zaznava kolesarje tudi ponoči. Z novo funkcijo pomoči pri zavijanju v križišču lahko med zavijanjem zazna nasproti vozeča vozila in tudi pešce, ki prečkajo cesto.
  • Sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu in pomoč pri sledenju voznemu pasu pomagata ohranjati avtomobil na sredini voznega pasu. Hkrati pa po potrebi nudita pomoč pri krmiljenju.
  • Dinamični radarski tempomat omogoča vozniku, da nastavi varnostno razdaljo glede na spredaj vozeče vozilo. Sistem je opremljen tudi z novo funkcijo zmanjšanja hitrosti v ovinku, tako da se lahko hitrost vozila zdaj samodejno prilagaja glede na polmer ovinka.
  • Sistem za zaustavitev v sili, če zazna voznikovo utrujenost ali neodzivnost, upočasni vozilo in ga po potrebi tudi ustavi znotraj voznega pasu. Ob tem pa se vklopijo tudi varnostne utripalke, ki opozarjajo druge udeležence v prometu.
  • Sistem za zaznavanje utrujenosti voznika omogoča zgodnejšo aktivacijo sistema za zaustavitev vožnje v sili. Sistem omogoča zgodnje zaznavanje neprimernih voznikovih stanj, kot so raztresenost, slaba drža, zaprte ali nepremikajoče oči ali premikanje voznikove glave stran od običajnega položaja.
  • Proaktivni voznikov asistent na različne načine diskretno in nežno pomaga vozniku. Najbolj se obnese pri manjši hitrosti med vožnjo po mestu, ko omogoča nadzor razdalje glede na spredaj vozeče vozilo, nudi podporo pri krmiljenju in zaviranju in se tudi na druge načine odziva na nevarnosti, nenadne situacije, pešce, kolesarje in parkirana vozila.
Lexus ves čas razvija nove tehnologije za pomoč vozniku. Na ta način skrbi za to, da so vozila znamke Lexus med najvarnejšimi na cesti. In tak je tudi novi športni terenec RZ.