1. Discover lexus
  2. News
  3. Z Lexusovim inteligentnim navigacijskim sistemom do manjše porabe goriva
IZBERITE

Z Lexusovim inteligentnim navigacijskim sistemom do manjše porabe goriva

  • Nov sistem za učinkovito vožnjo optimizira Lexusove hibride in priključne hibride ter tako omogoča vožnjo z manjšo porabo goriva.
  • Sistem združuje analizo voznih navad s prometnimi informacijami v realnem času, da bi čim bolj povečal regeneracijo energije in elektrificirano vožnjo ter zmanjšal uporabo motorja in porabo goriva.
  • Stalno zbiranje podatkov sistemu za učinkovito vožnjo omogoča, da je vedno bolj učinkovit, saj se nenehno uči in izboljšuje porabo goriva.
  •  Sistem je prvič uporabljen v novih hibridih in priključnih hibridih NX z vgrajenim sistemom Lexus Link Pro, v prihodnje pa bo uporabljen tudi v drugih modelih.

 

V skladu z Lexusovo dolgoletno zavezanostjo elektrifikaciji njegova nova tehnologija za učinkovito vožnjo deluje v kombinaciji s hibridnim in priključnim hibridnim (PHEV) sistemom, da bi zmanjšali porabo energije in emisije.

Lexus se je v zadnjih 18 letih elektrificiral in se zdaj ponaša z naborom vozil, v katerem prevladujejo vozila z nizkimi emisijami in nizko porabo goriva ter tehnologijo hibrida in priključnega hibrida s samodejnim polnjenjem. 

Poleg dobro znanih prednosti elektrificiranih vozil, kot so prijetna vožnja, dinamična zmogljivost, zanesljivost, ki omogoča brezskrbno vožnjo, in nizki stroški vzdrževanja, Lexus dejavno spodbuja stranke, da kar najbolj izkoristijo to tehnologijo v dobro voznikov in širše družbe.

S pomočjo aplikacije Lexus Link se bodo izbrani hibridi in priključni hibridi Lexus z vgrajenim navigacijskim sistemom lahko naučili, katere so voznikove običajne poti in njihov način vožnje, hkrati pa bodo prek prometnih informacij v živo predvidevali, kako prihraniti gorivo. Optimizacija polnjenja in praznjenja baterije pri hibridnih modelih ter uporaba povsem električnega ali hibridnega načina vožnje pri vozilih PHEV na samodejen in preprost način omogočata gospodarnejšo vožnjo.

Podatki navigacijskega sistema sistemu za učinkovito vožnjo pomagajo prepoznati mesta, na katerih prihaja do nenadnega upočasnjevanja, da bi lahko samodejno povečal regenerativno zaviranje in tako povečal regeneracijo energije. Ko sistem med navigacijo zazna promet, proaktivno polni baterijo, da bi zmanjšal uporabo motorja med upočasnjevanjem ali ustavljanjem. Tehnologija poleg tega analizira prometne in cestne razmere na poti, kot so vožnja navzdol ali navkreber ter mestni in avtocestni odseki, ter preprosto prilagodi polnjenje in praznjenje baterije za manjšo porabo goriva. 

Pametni sistem z uporabo postaja vse bolj učinkovit, tako da se z večanjem števila prevoženih kilometrov obenem povečuje tudi količina podatkov, ki jih ima na voljo in ki se nato uporabijo za še učinkovitejšo uporabo elektrificiranega pogonskega sklopa vozila.

Sistem za učinkovito vožnjo je bil prvič predstavljen v najnovejših modelih hibridov in priključnih hibridov Lexus NX z vgrajeno navigacijo Lexus Link Pro, pričakovati pa je, da bo v prihodnosti del opreme tudi pri drugih modelih.