1. Discover lexus
  2. News
  3. Lexus RZ je v Franciji prejel nagrado
IZBERITE

Povsem električni športni terenec Lexus RZ je v Franciji prejel nagrado za okolju najbolj prijazen avtomobil

  • RZ 450e je prvi avtomobil znamke Lexus, ki je zasnovan na posebni platformi za povsem baterijsko električna vozila.
  • Pri francoski reviji Auto Moto so ga prepoznali kot najboljši brezogljični avtomobil leta.

 

Športni terenec Lexus RZ 450e je na Grand Prix Auto Moto 2023 v Franciji prejel zlato nagrado za okolju najbolj prijazen avtomobil leta. Nagrado podeljujejo pri uredništvu francoske revije Auto Moto, kjer so športnega terenca RZ razglasili za najboljši brezogljični avtomobil leta. 

Pri ocenjevanju so upoštevali stroške nakupa in lastništva, praktičnost ter užitek v vožnji. Nagrado so že oktobra na slovesnosti v Parizu izročili Martinu Millotu, ki je pri francoski izpostavi znamke Lexus zadolžen za trženje.

RZ 450e je prvi model znamke Lexus, ki je bil od samega začetka razvit kot povsem električno vozilo. Razvojni inženirji pri njegovem snovanju niso sledili le ciljem brezemisijske vožnje, temveč so želeli izkoristiti celoten potencial električnih vozil za ponovno odkrivanje vozniške izkušnje, ki je zasnovana v skladu s filozofijo Lexus Electrified.

RZ je tudi prvi model znamke Lexus, ki je opremljen z elektronskimi pogonskimi osmi, ki na sprednjih in zadnjih kolesih delujejo v povezavi z novim pametnim sistemom štirikolesnega pogona DIRECT4. Ta ekskluzivna tehnologija znamke Lexus samodejno razporeja pogonsko silo med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Na ta način se vseskozi prilagaja trenutnim voznim razmeram in hkrati izboljšuje energetsko učinkovitost.

Športni terenec RZ je zasnovan na platformi, ki je bila namensko razvita za električna vozila. Ta rešitev zahvaljujoč izjemni togosti, nizkemu težišču in dolgi medosni razdalji zagotavlja optimalno manevriranje in odzivnost, hkrati pa omogoča, da je zmogljiva litij-ionska baterija vgrajena v podvozje pod dnom kabine.

Povsem električni pogonski sklop in namenska platforma sta snovalcem športnega terenca RZ omogočila izdatno mero ustvarjalno-oblikovalske svobode. 

Zaradi svoje unikatne oblike avtomobil vzbuja pozornost, kjerkoli se pojavi. V notranjosti ponuja svetel, svež in odprt prostor, ki navdušuje s preprostim razkošjem ter izžareva načela in vrednote tradicionalnega japonskega  gostoljubja omotenaši. Rokodelski mojstri takumiji pa so celotni zgodbi dodali pridih izjemno natančnih in prefinjenih ročnih spretnosti.