1. Discover lexus
 2. News
 3. Novi Lexus RX – svetovna premiera
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

NOVI LEXUS RX – SVETOVNA PREMIERA

Lexus je predstavil novega športnega terenca RX, ki pomeni evolucijo tega legendarnega modela, prvič predstavljenega leta 1998. Prodaja novega modela, ki velja za pionirja razreda luksuznih športnih terencev, se bo začela jeseni 2019.

Novi RX ohranja svojo športno in mogočno zunanjo podobo, njegove karakterne linije, ki se vlečejo od sprednjega do zadnjega dela avtomobila, pa mu zagotavljajo vznemirljivi tok. Rezultat je dinamična zunanjost, ki je odraz novega oblikovalskega jezika znamke Lexus.

Novi RX se ponaša z voznimi lastnostmi, ki jih povzema po slavnih športnih kupejih in limuzinah LC in LS. Inženirji pa so se posvetili vsakemu sestavnemu delu posebej in izvedli občutne izboljšave predvsem na področju togosti karoserije in vzmetenja, dodali pa so nove blažilnike vibracij in nadzor zavornega sistema. Tako so dosegli izjemen občutek pri krmiljenju, ki navdušuje tudi s svojo natančnostjo in sledenjem vozni liniji.

Poleg tega pa je novi RX sploh prvi avtomobil na svetu, ki je opremljen s sistemom BladeScan Type AHS, poleg tega pa ponuja tudi najnovejšo generacijo varnostnega sistema Lexus Safety System +.

GLAVNE ZNAČILNOSTI NOVEGA RX
DINAMIČNO-ELEGANTNA ZUNANJOST IN FUNKCIONALNA NOTRANJOST

ZUNANJOST

 • Nova oblikovna zasnova sprednjega in zadnjega odbijača, ki se vklapljata v tok karakternih linij avtomobila, ki poudarjajo njegovo dinamično zasnovo.
 • Posebna povezava linij odbijača in zračnika motorja ustvarja poudarjen občutek moči in stabilnosti.
 • Oblikovalci so spodnji del odbijača povezali z zadnjimi blatniki, ki se zlijejo z okensko grafiko na zadnjem stebričku, kar ustvarja prefinjeno, elegantno in mogočno podobo zadnjega dela avtomobila. Poleg tega to vizualno povečuje širino avtomobila, kar izžareva agresivno športno zasnovo.
 • Prepoznavni Lexusov vzorec zračnika motorja v obliki črke L se zliva z odbijačem, kar ustvarja poenoteni profil.
 • Nove sprednje luči pa ustvarjajo oster izraz sprednjega dela. Zadnje luči so zasnovane v motivu črke L.

NOTRANJOST

 • Tretja sedežna vrsta v novem RX L zdaj ponuja dva različna sedalna položaja. Nova nastavitev pa omogoča več prostora za noge, kadar ga nekdo potrebuje.
 • Druga sedežna vrsta v različici RX L zdaj ponuja tako imenovane kapitanske sedeže* , ki potnikom v tretji vrsti dodajajo 95 milimetrov dodatnega prostora za noge in ustvarjajo izjemno prostorno kabino za vse potnike.

IZBOLJŠANA STABILNOST IN OBČUTEK LINEARNEGA KRMILJENJA, KI SOUSTVARJATA NAČIN VOŽNJE, ZNAČILEN ZA LEXUS RX

Ena pomembnih sprememb novega RX so izboljšave, ki povečujejo udobje in užitek v vožnji. Te se nanašajo predvsem na vzmetenje in povečano togost karoserije. Lexusov glavni inženir Takeaki Kato je bil odločen, da bo ustvaril avtomobil, ki ponuja udobno vožnjo in bo ta hkrati agilna in dinamična. Njegova ekipa je za dosego tega cilja ves čas tesno sodelovala s produkcijsko ekipo.

 • Pri izdelavi sta uporabljena načina laserskega varjenja vijakov (LSW) in točkovno varjenje, ki sta še okrepljena z izjemno močnim lepilom (lepilo je strateško nameščeno na 4,2 metra). Vse to v kombinaciji s posebej okrepljenimi stabilizacijskimi palicami, ki so po novem votle in 1 milimeter širše, in izboljšano togostjo vozlišča zagotavlja bolj natančno in neposredno krmiljenje.
 • Novi RX je opremljen z aktivno asistenco vožnje skozi ovinke (Active Cornering Assist ACA), ki izničuje podkrmiljenje, kadar sredi ovinka pohodimo stopalko za plin. Poleg tega pa ponuja izrazito izboljšanje nastavitev sistema EPS, kar se kaže v res linearnem občutku krmiljenja, ki deluje v vseh voznih razmerah.
 • Na novo zasnovani blažilniki tresljajev so opremljeni z napravo za nadzor trenja (Friction Control Device FCD)* , ki med vožnjo po neravni cestni površini še dodatno zmanjšuje vplive visokofrekvenčnih vibracij. Poleg tega pa blažilniki omogočajo izjemno odzivno vožnjo skozi ovinke.
 

NAJVIŠJA STOPNJA VARNOSTI V SVOJEM RAZREDU, KAR ZAGOTAVLJATA SISTEM BLADESCAN TYPE AHS IN ZADNJA RAZLIČICA VARNOSTNEGA SISTEMA LEXUS SAFETY SYSTEM+

BladeScan Type AHS
Lexus je pionir številnih tehnologij, ki omogočajo odlično osvetljevanje. Med drugim je bil prvi avtomobilski proizvajalec, ki je svoja vozila opremil z lučmi LED in sistemom za samodejno prilagajanje snopa luči AHS, ki preprečuje zaslepljevanje nasproti vozečih se vozil. Tokratno revolucijo prinaša sistem BladeScan Type AHS, ki je svetovna novost. Svetloba LED sveti na dve posebni ogledali, ki se vrtita z veliko hitrostjo. Svetloba pa je skozi posebne leče projicirana na cesto. Kadar svetloba ni v gibanju, BladeScan Type AHS s sinhronizirano rotacijo ogledal natančno nadzoruje distribucijo svetlobe in vklaplja ter izklaplja luči LED.

Ker je učinek dolgega snopa luči lahko še dodatno razširjen, sistem osvetljuje samo dele, ki bi bili ob konvencionalni osvetlitvi slabo vidni, kakršni so na primer robniki in pločniki. Poleg tega omogoča zgodnejše zaznavanje pešcev in prometnih znakov, ne da bi pri tem poslabšal vidljivost drugim udeležencem v prometu. Nočno zaznavanje pešcev je izboljšano na 56 metrov, prejšnji sistem pa jih je zaznaval le na oddaljenosti 32 metrov.

Lexus Safety System +
Novi RX je opremljen tudi z najnovejšo generacijo varnostnega sistema Lexus Safety System +, ki ponuja številne tehnologije za preprečevanje trkov. Glavne funkcije sistema Lexus Safety System + so naslednje:

 • Sistem za zaznavanje trka, ki uporablja kamero in milimetrsko valovni radar, ki je nameščen na zračniku motorja. Ta sistem podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa pri dnevni svetlobi.
 • Dinamični radarski tempomat (DRCC) skupaj s sistemom za ohranjanje voznega pasu (LTA) vozniku pomagata, da lažje ohranja vozilo na sredini voznega pasu. Če sistem zazna, da se vozilo odmika od sredine voznega pasu, s posebnim zvočnim in vizualnim signalom opozori voznika. Poleg tega se na volanu pojavijo drobne opozorilne vibracije in po potrebi tudi blaga korekcija volana.
 • Sistem za zaznavanje znakov (RSA) s kamero in navigacijskim sistemom prometne znake projicira na projekcijskem in multiinformacijskem zaslonu. Tako vozniku pomaga do varnejše vožnje in spodbuja vožnjo po prometnih predpisih.
 

MULTIMEDIJSKI TEHNOLOGIJI STA DODANA TUDI APPLE CARPLAY IN ANDROID AUTO, POLEG TEGA PA TUDI ZA DOTIK OBČUTLJIVA ZASLON IN PLOŠČA

 • Novi RX je po novem opremljen z za dotik občutljivim zaslonom, ki nadomešča daljinski za dotik občutljivi vmesnik, ki je zdaj na voljo kot za dotik občutljiva površina.
 • Pametnim telefonom sta namenjena posebni nosilec in vhod USB, poleg tega pa tudi povezava s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto.
 • Prek virtualnih asistentov Siri (Apple) in Google Assistent so omogočeni tudi zvočni ukazi. Vozniki pa lahko izbirajo med Lexusovim navigacijskim sistemom in različicami, ki so na voljo na pametnih telefonih.