1. Discover lexus
  2. News
  3. Lexus LBX: junak visoke tehnologije
IZBERITE

Lexus LBX: junak visoke tehnologije

  • Lexus LBX je kompakten karoserijski križanec z vso tehnologijo velikih avtomobilov.  
  •  Izjemna standardna oprema ponuja bogat nabor varnostne tehnologije, udobja, multimedijske povezljivosti in funkcionalnosti. Hkrati pa omogoča številne možnosti nadgradnje.

 

Sofisticirane tehnologije, ki skrbijo za vsak vidik varnosti, udobja, zabave in povezljivosti, so postale temeljna značilnost današnjih avtomobilov premijskega razreda. Kljub temu je še nedavno veljalo prepričanje, da so takšni napredni sistemi rezervirani za največje in najdražje modele. S tega vidika je urbani karoserijski križanec Lexus LBX avtomobil, ki na novo definira to prepričanje.

Razvojni inženirji so se že na samem začetku kreativnega procesa novega modela odločili ovreči predsodke, da se morajo kupci, ki izberejo manjši model, zadovoljiti z nečim, kar je slabše, manj vredno in skromnejše+. Ne gre le za prefinjenost izdelave in kakovost vozniške izkušnje, temveč tudi za nabor standardne opreme.
Kompaktni križanec LBX je najmanjši model znamke Lexus doslej, a je kljub temu standardno opremljen z impresivno paleto visokotehnoloških funkcij, še veliko več pa jih je na seznamu dodatne opreme. To je še en primer, ko znamka Lexus izziva ustaljena tržna načela, hkrati pa deluje v skladu z zavezo, da je stranka vedno na prvem mestu in da je razkošje v svojem bistvu zelo osebno intimna kategorija.

Tehnologija, ki varnost postavlja na prvo mesto.

Z vidika varnosti vsaka različica karoserijskega križanca LBX zagotavlja brezskrbnost tretje generacije varnostnega sistema Lexus Safety System +, ki je podobno kot pri vseh modelih višjih segmentov, vključen v standardno opremo. Njegovi sodobni varnostni sistemi nenehno spremljajo prometno okolje, zaznavajo možnost nesreče in dajejo takojšnja opozorila ter po potrebi nudijo pomoč pri krmiljenju, zaviranju, pogonski sili in pri preprečevanju trka.

Napredna tehnologija vseskozi deluje na način, ki se vozniku zdi naraven. Poleg tega pa olajšuje vožnjo s sistemi za ohranjanje voznega pasu, varnostne razdalje in prilagajanje hitrosti pri vožnji skozi ovinke.

S sistemom Advanced Park je tudi parkiranje je postalo bolj preprosto in manj stresno. Asistent za parkiranje s svojimi senzorji učinkovito nadzoruje krmiljenje, zaviranje in prestavljanje ter avtomobil varno vodi v svoje parkirno mesto. Še bolj napreden je sistem Remote Park, ki prek aplikacije na pametnem telefonu omogoča daljinsko parkiranje, ki ga voznik lahko nadzoruje, tudi kadar se nahaja izven avtomobila. 

Ta funkcija je še posebej uporabna, ko želi voznik svoje vozilo parkirati v ozko parkirno mesto, kjer na levi in desni strani ni dovolj prostora za odpiranje vrat.

Najnovejši varnostni paket vključuje tudi elektronski sistem e-Latch, ki deluje skupaj s funkcijo Safe Exit Assist, ki samodejno prepreči odpiranje vrat, če zazna, da se od zadaj približuje drugo vozilo ali kolesar.

Digitalna dimenzija

LBX je opremljen s povsem digitalnim multimedijski paketom, ki skrbi za informacije, zabavo in povezljivost. Njegovo osrčje predstavlja 31,24-centimetrski (12,3-palčni) digitalni zaslon, ki je zasnovan v skladu s konceptom kokpita Tazuna. Njegov videz se spreminja glede na izbrani način vožnje, voznik pa lahko postavitev prilagodi svojim osebnim željam.

Izjemno udobje ponuja tudi digitalni ključ, ki odpravlja potrebo po fizičnem ključu in omogoča odklepanje in zaklepanje avtomobila ter zagon motorja prek pametnega telefona, ki ga uporabniku sploh ni treba prijeti v roko, saj zadostuje že, da ga ima pri sebi. V aplikaciji lahko za rokovanje z digitalnim ključem avtorizirate pet oseb, kar omogoča preprosto in povsem varno uporabo.

Informacije in zabava

V sklopu sredinske konzole je nameščen 24,89-centimetrski (9,8-palčni zaslon), ki je občutljiv za dotik in ki omogoča upravljanje multimedijskega sistema Lexus Link Connect. Sestavni del sistema je tudi navigacija v oblaku, ki je nenehno posodobljena z najnovejšimi prometnimi razmerami. Funkcije je možno upravljati z glasovnimi ukazi v običajnem pogovornem jeziku, glasovni asistent pa deluje tudi med predvajanjem avdiosistema.

Multimedijski sistem Lexus Link+ s funkcijami za pametno načrtovanje potovanja in lokaliziranimi informacijami uporabniško izkušnje dviguje še na višjo raven. Kabina je opremljena s petimi priključki USB. Pametne telefone je mogoče povezati z brezžično povezavo Apple CarPlay in z žično povezavo Android Auto.

Vse varnostne in multimedijske funkcije se brezžično posodabljajo po zraku, kar pomeni da za posodobitev programske opreme ni treba obiskati servisne delavnice.

Pri znamki Mark Levinson, ki je dolgoletni ekskluzivni avdio partner znamke Lexus, pa so zasnovali ultimativni avdiosistem s 13 zvočniki, ki je prilagojen notranji arhitekturi avtomobila.

 

Udobje in dobro počutje

Lexus Climate Concierge ohranja udobno klimatsko okolje v potniški kabini ne glede na zunanje vremenske razmere. Sistem usklajuje različne vire ogrevanja in prezračevanja, s katerimi temperaturo prilagaja za vsakega potnika posebej. Prek aplikacije Lexus Link lahko potniško kabino daljinsko ogrejete in ohladite ali vklopite odmrzovanje vetrobranskega stekla.

Za dobro počutje v kabini skrbi tudi tehnologija kakovosti zraka Nanoe-X, ki v kabino pošilja mikroskopske molekule, ki preprečujejo nastajanje virusov, bakterij in neprijetnih vonjav, hkrati pa vlaži kožo in lase.

Na voljo je tudi sistem ambientalne osvetlitve, ki ponuja paleto 64 barv in tematskih nastavitev, s katerimi je vzdušje v kabini možno prilagoditi trenutnemu razpoloženju, kontekstu potovanja, delu dneva in zunanji temperaturi. Sistem lahko samodejno prikliče različna vzdušja od mirnega in sproščenega do poživljajočega in energičnega.