1. Discover lexus
  2. News
  3. Lexus electrified na novo ustvarja vozniško izkušnjo.
IZBERITE
ODKRIJTE LEXUS

LEXUS ELECTRIFIED

Lexus electrified na novo ustvarja vozniško izkušnjo

  • Lexus raziskuje možnosti za še bolj navdušujočo vozniško izkušnjo elektrificiranih vozil.
  • Številni novi sistemi in tehnologije omogočajo nove pristope k snovanju premijskih vozil.
  • Nove generacije pametnih baterij ponujajo unikatno kombinacijo moči, zmogljivosti, velikosti, cene in vzdržljivosti.
  • Novi električni športni terenec RZ 450e s 16,8 kWh na 100 km in 440 kilometri dosega ponuja najboljšo učinkovitost v segmentu. 71,4 kWh baterija naj bi tudi po desetih letih uporabe še vedno ponujala 90 odstotkov osnovne zmogljivosti.
  • Nova sistema DIRECT4 in One Motion Grip bosta zagotavljala vozno dinamiko novih generacij avtomobilov.

 

Lexus se je usmeril v razvoj novih tehnologij in vozil, ki maksimirajo potencial elektrifikacije ne le za izboljšanje energijske učinkovitosti in zmanjšanje emisij, temveč tudi za zagotavljanje višje ravni zmogljivosti, dinamike in angažiranosti voznika. Na medijskem forumu Kenshiki v Bruslju je podjetje predstavilo napredek filozofije Lexus Electrified, svoj načrt za elektrifikacijo in pot do ogljične nevtralnosti. Izpostavili so tudi novo inovativno oblikovanje in inženiring, na podlagi katerih bodo zasnovane nove generacije avtomobilov.

Pascal Ruch, podpredsednik TME in predsednik družbe Lexus Europe, je poudaril, da bodo baterijska električna vozila v prihodnosti prevzela ključne položaje. Lexus pa bo kljub vsem infrastrukturnim izzivom še  razvijal nove elektrifikacijske tehnologije za samopolnilne hibride, priključne hibride in električna vozila. Tako bodo izpolnjevali različne potrebe strank in voznih okolij po vsem svetu.

Dejal je: »Ves prihodnji razvoj bo temeljil na načelu izkoriščanja elektrifikacije za ponovno odkrivanje vozne izkušnje. Želimo, da je vožnja z našimi vozili res prijetna.«

PREDNOSTI TEHNOLOGIJE ZNAMKE LEXUS

Lexus velja za pionirja elektrifikacije v segmentu premijskih avtomobilov, saj je že leta 2005 predstavil športnega terenca RX 400h, ki ga je poganjal hibridni pogonski sklop. Od takrat so premikali tehnološke meje in dosegali čedalje boljšo zmogljivost in učinkovitost ter pridobivali neprecenljive izkušnje pri razvoju glavnih komponent električnih vozil, kot so motorji, baterije in krmilne enote za napajanje.

Hkrati so popularizirali hibride z vedno večjo paleto modelov. Po vsem svetu so jih do zdaj prodali že več kot 2,3 milijona. Zdaj hibridi predstavljajo več kot 90 odstotkov prodaje novih vozil znamke Lexus v Evropi. Na podlagi bogatih izkušenj in znanja lahko pri znamki Lexus zagotavljajo, da vsaka nova generacija elektrificiranih modelov zagotavlja še višjo stopnjo kakovosti, zmogljivosti in varnosti.

Za uresničitev ambicioznih načrtov Lexus razvija novi globalni sedež v Šimojami na Japonskem. To bo ultrasodoben kompleks, ki bo avtomobilsko osredotočen, hkrati pa bo oblikovalcem in inženirjem omogočal tesno sodelovanje in preizkušanje novih rešitev na testni progi.

LEXUS ELECTRIFIED SPORT

Electrified Sport predstavlja vizijo športnega avtomobila prihodnosti, ki ga bo poganjal baterijsko-električni pogonski sklop. Hkrati pa uteleša jasen namen znamke Lexus, ki napoveduje izdelavo elektrificiranih avtomobilov s pristno športno zmogljivostjo. Njegove ostre linije, ki vzpostavljajo novo oblikovalsko identiteto električnega športnega vozila znamke Lexus, so navdahnjene s hitrostjo in aerodinamiko ter se ujemajo z njegovo močjo. Vozilo bo od 0 do 100 km/h pospešilo v približno dveh sekundah.

SODOBNA ZASNOVA BATERIJE

Baterije, ki so nameščene v najnovejših hibridnih in priključno-hibridnih vozilih znamke Lexus, zagotavljajo praktično, popolnoma električno zmogljivost, hkrati pa s svojo kompaktno zasnovo in nizko težo oblikovalcem omogočajo več svobode pri snovanju avtomobilov, saj jim zaradi baterij ni treba posegati v zasnovo potniške kabine in prtljažnega prostora. Enako načelo velja za modele z baterijskim električnim pogonom. V novem električnem športnem terencu RZ 450e je nameščena pametna baterija z zmogljivostjo 71,4 kWh, ki s 16,8 kWh na 100 km omogoča najboljšo zmogljivost v segmentu. Električni doseg po kombiniranem ciklu WLTP pa znaša 440 km.

Povsem novi športni terenec RX je opremljen z novo bipolarno nikelj-metalno-hidridno baterijo, ki temelji na posebni tehnologiji za zmanjševanje upor, kar zagotavlja večjo zmogljivost obremenitve in razbremenitve. To tudi poveča zmogljivost vsake celice za 70 odstotkov, tako da je mogoče pridobiti več moči brez povečanja dimenzij baterije. Lexus raziskuje tudi naslednjo generacijo litij-ionskih baterij in potencial tehnologije polprevodniških baterij. Bipolarna nikelj-metalna-hidridna baterija je na voljo pri modelih RX 350h in RX 500h. Zadnji je sploh prvi zmogljivi hibrid znamke Lexus, ki je opremljen s turbopolnilnikom. 

Kakovost in varnost novih baterijskih enot znamke Lexus ne temeljita le na zasnovi in zgradbi, temveč tudi na sistemu za spremljanje, ki zazna vsako nenormalno segrevanje, vse do ravni posamezne celice. Uporaba neprevodne hladilne tekočine preprečuje nevarnost požara, če pride do težave, medtem ko zasnova baterije preprečuje nastajanje degradiranih snovi na anodi in zmanjševanje življenjske dobe baterije. Zaradi teh ukrepov Lexus samozavestno zagotavlja, da bo novi športni terenec RZ tudi po desetih letih uporabe ohranil 90 odstotkov zmogljivosti baterije, kar izrazito pripomore k brezskrbnosti kupcev.

SISTEMA DIRECT4 IN ONE MOTION GRIP USTVARJATA IZJEMNO VOZNO DINAMIKO.

Lexus uvaja tudi nove sisteme, ki optimizirajo dinamični potencial elektrificiranih pogonskih sklopov. Sistem štirikolesnega pogona DIRECT4, ki je bil predstavljen v novih modelih RX 500h in RZ 450e, je zasnovan na ekskluzivni tehnologiji znamke Lexus. Ta takoj uravnoteži pogonski navor, ki se prenaša na sprednjo in zadnjo os, kar zagotavlja optimalen oprijem v vseh voznih razmerah, linearno pospeševanje in izboljšano vožnjo v ovinkih ter držo vozila. Poleg zmogljivosti in vodljivosti bo pripomogel tudi k večjemu udobju med vožnjo, zlasti za potnike na zadnjih sedežih.

One Motion Grip je sistem elektronskega krmiljenja, ki odpravlja mehansko povezavo med volanom in sprednjimi kolesi. V osnovi je zasnovan za novega električnega športnega terenca RZ 450e in bo preoblikoval vozniško izkušnjo in odpravil potrebo po klasičnem vrtenju volana s preprijemanjem rok, poleg tega pa bo omogočil tudi lažje in natančnejše manevriranje. Izboljšani sta tudi okretnost pri nizkih hitrostih in stabilnost na avtocesti. Ob vsem tem sistem opravi tudi samodejne drobne popravke pri vožnji po neravnih površinah.

ELEKTRIČNI POGONSKI SKLOP Z ROČNIM MENJALNIKOM

Številni vozniki še vedno prisegajo na nadzor in delovanje ročnega menjalnika, ki je zanje pomemben sestavni del navdušujoče vozniške izkušnje. Inženirji znamke Lexus so se ukvarjali tudi z idejo, kako bi lahko baterijsko električno vozilo opremili z ročnim menjalnikom. Zasnovali so poseben prototip, ki temelji na kompaktnem športnem terencu UX 300e in je opremljen s prestavno ročico in pedalom za sklopko.

“Od zunaj je ta avtomobil podobno tih kot katerokoli drugo električno vozilo. Toda voznik lahko izkusi vse občutke upravljanja vozila z ročnim menjalnikom. Gre za sistem, ki temelji na programski opremi, zato ga je mogoče programirati za reprodukcijo vozniške izkušnje različnih tipov vozil, kar vozniku omogoča izbiro želenega načina,” je pojasnil Takaši Watanabe, glavni inženir elektrificiranih vozil znamke Lexus.

S sistemoma DIRECT4 in One Motion Grip, ki prav tako temeljita na sodobni programski opremi, bodo inženirji znamke Lexus lahko raziskovali in ustvarili nove možnosti za prilagajanje zmogljivosti, s katerimi bodo lahko zagotovili osebno izkušnjo za vsakega voznika.