1. Discover lexus
  2. News
  3. Izboljšave pri model year 2024 za lexusove paradne konje LC COUPÉ, LC CABRIO in LC ULTIMATE EDITION
IZBERITE

IZBOLJŠAVE LEXUSOVIH PARADNIH KONJEV

  • Nov večpredstavnostni sistem z velikim zaslonom na dotik in boljšo funkcionalnostjo
  • Nove barve v kabini
  • Nove barve zunanjosti
  • Spremembe vzmetenja in karoserije izboljšujejo vozno izkušnjo
  • Več zmogljivosti s sistemom Lexus Safety System +
  • Luksuzni zadnji spojler, barva karoserije in podrobnosti oblikovanja za serijo Ultimate Edition

 

Lexusovi vodilni modeli LC so z model year 2024 bili deležni obsežnih popravkov. Ti izboljšujejo ambient, udobje in priročnost v kabini, izpopolnjujejo vozno izkušnjo in povečujejo vizualno prisotnost serije Special Edition, imenovane »Ultimate Edition«.

Spremenjenih je bilo vseh pet različic modela LC: LC 500 Coupé in LC 500 Convertible, ki ju poganja 5,0‑litrski bencinski motor V8, različici Ultimate Edition modelov Coupé in Convertible, ki ju prav tako poganja motor V8, ter LC 500h Coupé s 3,5-litrskim hibridnim pogonskim sklopom V6 s samodejnim polnjenjem.

Model LC Ultimate Edition bodo začeli izdelovati septembra 2023, vse druge modele LC pa maja 2023.

 

Nov večpredstavnostni sistem in funkcije povezljivosti

Model LC za model year 2024 je opremljen z novim večpredstavnostnim sistemom, ki ima večji zaslon, je enostavnejši za uporabo, ponuja več funkcij in se hitreje odziva na ukaze. Namesto 10-palčnega zaslona prejšnjega sistema, ki ga je bilo mogoče upravljati s sledilno ploščico na sredinski konzoli, je zdaj na voljo 12,3-palčni zaslon na dotik visoke ločljivosti. Za lažjo uporabo je zaslon za 86 mm bližje vozniku.

Dodatna funkcija večpredstavnostnega sistema je prepoznavanje glasu, s katerim lahko voznik ali sovoznik posredujeta glasovne ukaze asistentu »Hey Lexus«. Ta se lahko odzove na približno 100 različnih ukazov (odvisno od modela), na primer za upravljanje klimatske naprave, iskanje po internetu in telefonske klice. Prilagojene nastavitve za navigacijo, avdiosistem, položaj za vožnjo in varnostna opozorila lahko v sistem shranijo do trije uporabniki.

Pametni telefoni se z večpredstavnostnim sistemom povežejo prek aplikacije Apple CarPlay z brezžično ali žično povezavo in prek aplikacije Android Auto z žično povezavo. Z aplikacijo Lexus Link za pametne telefone lahko na daljavo zaklenete ali odklenete vrata in nastavite klimatsko napravo ali ogrevanje, še preden vstopite v vozilo.   

Dodatna funkcija je navigacija v oblaku s cestnimi in prometnimi informacijami v realnem času, ki omogoča lažje načrtovanje potovanj in po potrebi spreminjanje poti. Do drugih koristnih informacij, povezanih s potovanjem, kot so lokalne cene goriva in lokacije parkirišč, lahko dostopate iz oblaka z uporabo asistenta »Hey Lexus«. Če povezava z oblakom ni na voljo, je tudi na zaslonu na dotik vgrajena navigacija.

Ker je bila večpredstavnostna sledilna ploščica odstranjena, so gumbi na sredinski konzoli sedaj vzdolžno razporejeni in tako enostavnejši za uporabo. Na konzoli je tudi aluminijast gumb za upravljanje avdiosistema (lahko ga upravljate tudi prek zaslona na dotik), ki je lahko dostopen vozniku in sovozniku. V prostoru za shranjevanje na zadnjem delu konzole je 12-voltna električna vtičnica, vhod USB C za polnjenje naprav in vhod USB A za predvajanje zvočnih virov visoke ločljivosti.

Za predvajanje zvoka visoke ločljivosti so bili spremenjeni zvočniki na naslonjalih zadnjih sedežev in ob straneh armaturne plošče z instrumenti. Serijsko je na voljo sistem Mark Levison s prostorskim zvokom in 13 zvočniki, ki je primerljiv z visokokakovostnim hišnim avdiosistemom. 

 

Dve novi barvni shemi notranjosti 

Kabini modelov LC Convertible in LC Coupé sta zdaj na voljo še v dvobarvni modro-beli shemi, ki izraža eleganco in prostornost, ter v barvi DK. Rose za bolj športno vzdušje. Modro-bela shema ima modre poudarke na volanskem obroču, glavi prestavne ročice, spodnji oblogi vrat in sprednjih ščitnikih vratnih pragov. DK. Rose shema poudarja kontrast med temno črno in bogato rdečo, ki krasi sedeže, sredinsko konzolo, armaturno ploščo z instrumenti in spodnjo oblogo kljuk na vratih.

V kabini modela LC so spremenjene še druge podrobnosti: prej akrilni pokrov armaturne plošče na sovoznikovi strani je zdaj usklajen z njenim oblazinjenjem, na voljo so novi materiali za sedeže, ščitniki vratnih pragov pri modelih s paketom Sport Package pa so zdaj izdelani iz lahkega karbona.

 

Nove izbire barv in platišč

Za karoserijo modelov Coupé in Convertible sta bili predstavljeni dve novi barvi. Heat Blue Contrast Layering je jasna, čista modra barva z močno kontrastnimi poudarki in senčenjem, ki daje čudoviti karoseriji modela LC občutek globine. Sonic Copper je kromatična barva z bogatim rdečkastim odtenkom na sončni svetlobi, ki se ob mraku še poglobi.

Še ena sprememba je, da je ohišje zunanjega ogledala vseh modelov LC zdaj serijsko opremljeno s kamero za monitor s panoramskim pogledom. Nekoliko spremenjena oblika ohišja ogledala še dodatno zmanjša hrup zaradi vetra in zmanjša upor za boljšo aerodinamiko.

Vsi modeli so zdaj na voljo s tremi novimi kovanimi platišči: 20-palčna platišča z visokosijajnim črnim kovinskim premazom, 21-palčna s 3D strojno obdelavo in 21-palčna v dvobarvni črni in hiperkromirani izvedbi. 

 

Več zmogljivosti s sistemom Lexus Safety System +

Za vse modele LC je bilo dodanih več zmogljivosti sistemu Lexus Safety System +, ki pomaga preprečevati nezgode in izboljša voznikovo spremljanje razmer.

Sistem za predhodno zaznavanje trka (PCS), ki je prej nadzoroval vozila in pešce pred vozilom, ima zdaj še funkcijo dnevnega zaznavanja kolesarjev. Pomoč pri zavijanju v križišču pomaga vozniku pri varnejšem zavijanju levo in desno, ko se vključuje v promet v križiščih. Ko je pomoč pri krmiljenju v sili vklopljena, samodejno popravlja volanski obroč, s čimer prepreči, da bi vozilo nenamerno zapustilo vozni pas.

Asistent za prepoznavanje prometnih znakov lahko takoj spremeni hitrost vozila glede na podatke o omejitvi hitrosti. Prilagodljivi radarski tempomat, ki uravnava hitrost vozila glede na vozilo pred seboj, ima zdaj dodatno funkcijo zmanjševanja hitrosti vožnje v ovinku, ki samodejno prilagodi hitrost vozila glede na radij ovinka.

 

Izboljšana prefinjenost vožnje

Prav z modelom LC se je rodila izkušnja »Lexus Driving Signature«, ki poudarja pomen občutka neposredne povezanosti voznika z vozilom. Ta filozofija se je od takrat uporabljala pri razvoju vseh drugih Lexusovih modelov in je bila ponovno dosledno upoštevana pri izboljšavi modela LC za model year 2024.

Spremenjene so bile spiralne vzmeti, nastavitev blažilnikov, element zadnjega vzmetenja, vzmeti stabilizatorja, nosilci pod karoserijo, pritrditev volanskega droga in krmilnega gonila ter pritrditev ležaja pesta osi in kolesa. Spremenjeni so bili tudi sprednji nosilci motorja in zmanjšan zamik med začetkom gibanja karoserije in pogonskega sklopa. Rezultat teh postopnih izboljšav je ostrejši odziv krmiljenja in boljši občutek ob stiku s podlago.

Poleg tega je sistem zaviranja prek žice na novo nastavljen, zato je zaviranje bolj naravno in brezhibno. Izpopolnjen je tudi nadzor prestavljanja 10-stopenjskega samodejnega menjalnika, da bolje predvideva voznikove namere v načinu D. V načinih SPORT S in SPORT S+ samodejni menjalnik zdaj zagotavlja še bolj športne vozne lastnosti. Izkušnja vožnje v načinu SPORT S+ je bližje ročnemu prestavljanju kot v načinu D, saj izbere prestavo za optimalno pospeševanje in upočasnjevanje ter pri zaviranju prestavi v nižjo prestavo.

Za vožnjo po dirkalnih stezah imata modela Coupé in Convertible, ki ju poganja motor V8, zdaj na voljo način Expert, ki izklopi sistem proti zdrsu pogonskih koles, kar voznikom omogoča drsenje z vozilom.

Da bi izboljšali vozne zmogljivosti, je litij-ionska baterija za večstopenjski hibridni sistem pri modelu LC 500h Coupé zdaj opremljena s celicami z večjo zmogljivostjo. Tako se moč prenaša hitreje, kar izboljša odzivnost in občutek pospeševanja.  

 

Oblikovanje karoserije daje različici Ultimate Edition mogočno podobo

Modela serije Ultimate Edition LC Coupé in LC Cabrio, ki ju poganja motor V8, odlikujeta bolj ekskluzivna in izpopolnjena podoba zmogljivosti ter posebej uglašen motor.

Bela barva Hakugin White za serijo Ultimate Edition ima eleganten mat videz in črtasto teksturo, ki jo navdihuje tradicionalni, fini japonski porcelan.  Navdih zanjo je Lexusova športna linija, ki jo simbolizira model Lexus LFA. Ta edinstveni učinek, ki ga zaključuje satenasti lakirni premaz, je v kontrastu s črnimi okrasnimi elementi na karoseriji. Na sprednjem delu vozila se črna barva pojavi na mreži hladilnika in okrasnih letvicah, okoli žarometov in na pokrovu sistema za pranje, na okrasnih elementih odbijača ter zunanjih ogledalih. Na zadnjem delu vozila so v črno odeti pokrov luči, nosilec, spodnji okrasni elementi odbijača in izpušni dušilec.  

Prvič na svetu sprednji odbijač vključuje postopno oblikovane kanarde, aerodinamično napravo, ki se uporablja v letalstvu in avtomobilskih dirkah. Vodljivost in stabilnost sta tako izboljšani z uravnavanjem zračnega pretoka ob straneh odbijača in manjšim dviganjem sprednjega dela vozila.

Druga, še bolj vidna aerodinamična značilnost modela Coupé je zadnji spojler iz črnega karbona. Pri tem je uporabljeno aerodinamično znanje iz letalskih dirk – še en dokaz, kako je Lexus črpal navdih iz sodelovanja z japonskim akrobatskim in tekmovalnim pilotom Yoshihidejem »Yoshijem« Muroyo, svetovnim prvakom tekmovanja Red Bull Air Race 2017.

Bela barva Hakuji White je v kontrastu tako s črnimi okrasnimi elementi na karoseriji kot tudi z modro barvo Kachi-Blue v notranjosti – barvi, ki na Japonskem že od nekdaj velja za zmagovalno, saj so bile za samurajski oklep uporabljene nitke modrikasto-črne barve, znane kot kači-iro (»zmagovalna barva«). Kabina serije Ultimate Edition se razlikuje tudi po tem, da je serijska številka vozila prikazana na aluminijasti ploščici pred glavo prestavne ročice, konzola in obloge vrat so oblečene v usnje Alcantara, na ščitnikih vratnih pragov pa je napis »Limited Edition«.

Še ena posebnost serije Ultimate Edition se skriva pod pokrovom motorja: motor je uglašen po načelu rokodelskih mojstrov Takumi za bolj pristen občutek pri vožnji, visokokakovosten zvok in izboljšan odziv pri pospeševanju. Po načelu mojstrov Takumi je bil za odzivnost pri pospeševanju prilagojen tudi zadnji diferencial.