lexus wltp hero

PREDSTAVLJAMO

GLOBALNO USKLAJENI PREIZKUSNI POSTOPEK ZA LAHKA VOZILA (WLTP)

Nova preizkusna metoda za porabo goriva in emisije.

Od 80. let 20. stoletja se preizkusi emisij in porabe goriva novih evropskih avtomobilov opravljajo z Novim evropskim voznim ciklom (NEDC). Od 1. Septembra 2017 je v uporabi nov preizkus, globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila (WLTP), ki tako kupcem kot lastnikom vozil omogoča boljšo obveščenost o zmogljivosti avtomobila.

    lexus wltp section nedc to wltp

OD NEDC K WLTP: KAJ SE BO SPREMENILO?

Zaradi napredka tehnologije vozil in sprememb voznih razmer bo skoraj 40-letni preizkusni cikel NEDC dobil zamenjavo. Za zagotavljanje natančnejšega izračunavanja in primerjanja porabe goriva in emisij vozila se pri novem preizkusu WLTP uporabljajo bolj realistični preizkusni pogoji, da laboratorijske meritve bolje odražajo zmogljivost vozila v prometu.

KAJ LAHKO PRIČAKUJEMO OD PREIZKUSOV WLTP:

Preizkusni cikel

Dinamični preizkusi, pri katerih je obnašanje med vožnjo natančneje zajeto.

Čas cikla

Preizkus traja 30 minut, kar je 10 minut dlje.

Faze vožnje

Dinamičnejše faze: 52 % mestne vožnje in 48 % izvenmestne.

Razdalja cikla

23,25 km, več kot dvakrat dlje kot prej.

Povprečna in največja hitrost

Povprečna hitrost je 46,5 km/h (12,5 km/h več), maksimalna hitrost je povečana na 131 km/h.

Dodatna oprema

Upošteva se opcijska oprema vozil (ki vpliva na CO2 in porabo).

Prestavljanje

Vsako vozilo ima drugačne točke prestavljanja in ne fiksnih.

Temperature preizkusa

Meritve se zdaj opravljajo pri 23 °C (in vrednosti CO2 so popravljene na 14 °C) v primerjavi z 20–30 °C.

PREDSTAVLJAMO VEČJO JASNOST

Med septembrom 2017 in septembrom 2018 bodo vsi novi avtomobili morali opraviti preizkus WLTP (lahka gospodarska vozila bodo temu podvržena eno leto pozneje). Prvi Lexusov model, ki bo certificiran po preizkusu WLTP, je RC F v 4. kvartalu leta 2017.

Pri Lexusu pozdravljamo uvedbo preizkusa WLTP, ki bo našim strankam zagotovil natančnejšo osnovo za izračunavanje porabe goriva in emisij. Kot vodilni na področju čiste mobilnosti smo desetletja razvijali vozila, ki so okolju prijaznejša, in predstavili tehnologije, kot je hibridna, ki so se dokazale kot uspešne pri zmanjševanju toplogrednih emisij, s čimer pospešujemo prizadevanja družbe za manjše količine ogljika.

 •     lexus wltp quote full width
      lexus wltp quote

  »HIBRIDI SO TEMELJ NAŠEGA PROGRAMA POGONSKIH SKLOPOV IN V PRIMERJAVI Z LETOM 2010 NAM BODO DO LETA 2050 POMAGALI ZMANJŠATI EMISIJE OGLJIKA NAŠIH VOZIL ZA 90 %.«

  Dr. Johan Van Zyl, predsednik in generalni izvršni direktor podjetja Toyota Motor Europe
    lexus wltp section everyday tests

VSAKDANJI PREIZKUSI, REALISTIČNI REZULTATI

Z novimi preizkusi WLTP bo zagotovljeno natančnejše ustvarjanje situacij iz vsakdanjega življenja v laboratorijskem okolju. To pomeni, da vrednosti porabe goriva in emisij, ki so podane za nova vozila, veliko natančneje odražajo resnično stanje.

IMATE ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE?

 • Zakaj se je vrednost NEDC za moj avtomobil nenadoma povišala?

  V prehodnem obdobju (do konca leta 2020) se bodo vzporedno z vrednostmi WLTP še vedno generirale vrednosti NEDC. Ker starega postopka NEDC ni več mogoče uporabljati, pravilniki določajo, da se vrednosti CO2 pretvorijo v ekvivalentne vrednosti NEDC prek »korelacijskega postopka«. Ta se opravi s simulacijskim orodjem, ki ga razvije Evropska komisija, ali s ponovnim fizičnim testiranjem, ki lahko pokaže višje vrednosti CO2 po NEDC za vaše vozilo, ker bo to posodobljena različica preizkusa NEDC (ki temelji na preizkusu WLTP).