concept cars

KONCEPTNI
AVTOMOBILI

Konceptni avtomobili podjetja Lexus nudijo zanimiv vpogled v naše oblikovalske smernice prihodnosti.

main menu lexus brand

INOVATIVNOST
DIZAJNA

Na teh spletnih straneh so predstavljeni nekateri izmed naših najbolj presenetljivih oblikovalskih konceptov in nekateri primeri vozil.

hybrid cars

HIBRIDNI
AVTOMOBILI

Na voljo je veliko tipov hibridnih avtomobilov in vsem je skupna ena stvar.

lexus service

LEXUSOVE
STORITVE

Z enostavnim vnosom poiščite svoje najbližje Lexusove prodajne ali servisne centre.

360-STOPINJSKI PRISTOP

360 approach

LEXUSOVA PRIZADEVANJA ZA OHRANJANJE ČISTEGA OKOLJA IZHAJAJO IZ PRISTNEGA SPOŠTOVANJA IN SKRBI ZA NARAVO NAŠEGA PLANETA. V NADALJEVANJU SI OGLEJTE POSTOPEK V ŠTIRIH KORAKI, KI POJASNJUJEJO, KAKO V PODJETJU LEXUS ZMANJŠUJEMO SVOJ NEGATIVEN VPLIV NA OKOLJE OKOLI NAS.

CILJ: NIČ EMISIJ

PRI LEXUSU VERJAMEMO, DA JE VODITI ODZIVE AVTOMOBILSKE INDUSTRIJE NA IZZIVE OKOLJA.

Prepričani smo, da je ohranjanje trajnosti okolja največji izziv, s katerim se soočata naša industrija in naša družba v tem stoletju. Zato naši odzivi ne zadevajo le naših izdelkov, ampak vsak vidik našega poslovanja in vsako osebo, udeleženo v tem postopku.

Zato nas vodi čista vizija trajnostne mobilnosti in v ta namen smo zavezani k:

  • Razvijanju novih prelomnih okolju prijaznih tehnologij, na primer hibridnih avtomobilov
  • Zmanjševanju vpliva na okolje pri vsem našem delu
  • Zmanjševanju količine naravnih virov, uporabljanih pri proizvodnji in povečevanju recikliranja ponovne uporabe
  • Sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, da se izboljša kakovost okolja

To imenujemo naš 360-stopinjski pristop k vodilni vlogi na področju skrbi za okolje. Prizadevamo si za doseganje ničelnih vrednosti škodljivih emisij in ničelnih odpadkov v celotnem postopku našega poslovanja. Verjamemo, da je s časom in s spretnostmi ter znanjem in z našim načelom, imenovanim „kaizen“ (japonska beseda, ki pomeni „nenehne izboljšave“), to mogoče. Prepričani smo, da sta od tega odvisna tudi rast in uspeh podjetja Lexus.

Prenesite brošuro Toyota in okolje

PRVI KORAK:

ZASNOVA IZDELKA IN RAZVOJ

KLJUČNEGA POMENA ZA DOSEGANJE MAJHNEGA VPLIVA NA OKOLJE JE NAČRTOVANJE IN MERJENJE NAPREDKA. ZATO UPORABLJAMO TAKO IMENOVANO „RAZMIŠLJANJE O ŽIVLJENJSKEM CIKLU“, CELOVIT POSTOPEK KONTINUIRANIH IZBOLJŠAV, KI UPOŠTEVA VSE Z NAŠIMI IZDELKI POVEZANE UPORABLJENE VIRE IN PRITISKE NA OKOLJE TER ZDRAVJE.

environment nx clip

Med prvimi na svetu uvajamo uporabo v kar največji možni meri obnovljivih materialov in raziskujemo ter uporabljamo dele, ki jih je mogoče po koncu njihove življenjske dobe enostavno reciklirati, zato da se pripomore k čim lažjemu recikliranju in obnavljanju. Celo najmanj vidni deli vozil znamke Lexus so zasnovani z mislijo recikliranje in obnavljanje: reciklirani odbijači se uporabijo za izdelovanje oblog prtljažnega prostora, recikliran, zrezan material za zvočno izolacijo pa se uporabi za dušilnik zvoka za armaturno ploščo.

Obloge vrat avtomobila so zdaj izdelane iz stebel konopljastega osleza (rastlina iz družine hibiskusov), prej pa so bile obloge narejene iz lesnega drobirja.

Konopljasti oslez absorbira od dva- do petkrat toliko ogljikovega dioksida kot druge rastline in njegov les mešamo s starimi odsluženimi blatniki iz avtomobilskih delavnic. Na ta način izdelamo vratne obloge, ki so lažje, nudijo boljšo zvočno izolacijo in za njihovo izdelavo se uporablja material, zaradi katerega ni treba krčiti gozdov.

recyclable plastic

RAZVILI SMO PLASTIKO, KI JO JE MOGOČE NESKONČNO MNOGOKRAT PONOVNO RECIKLIRATI IN SE UPORABLJA PRI IZDELAVI VSEH NAŠIH VOZIL, ZDAJ PA JE NA VOLJO TUDI ZA VSE PROIZVAJALCE AVTOMOBILOV.

DRUGI KORAK:

PROIZVODNJA

production

Pri Lexusu verjamemo, da je voditi odzive avtomobilske industrije na izzive okolja naša odgovornost. Prepričani smo, da je ohranjanje trajnosti okolja največji izziv, s katerim se soočata naša industrija in naša družba v tem stoletju. Zato naši odzivi ne zadevajo le naših izdelkov, ampak vsak vidik našega poslovanja in vsako osebo, udeleženo v tem postopku.

To imenujemo naš 360-stopinjski pristop k vodilni vlogi na področju skrbi za okolje. Prizadevamo si za doseganje ničelnih vrednosti škodljivih emisij in ničelnih odpadkov v celotnem postopku našega poslovanja. Verjamemo, da je s časom in s spretnostmi ter znanjem in z našim načelom, imenovanim „kaizen“ (japonska beseda, ki pomeni „nenehne izboljšave“), to mogoče. Prepričani smo, da sta od tega odvisna tudi rast in uspeh podjetja Lexus.

TRETJI KORAK:

LOGISTIKA

Lexusova skrb za okolje zajema številne dejavnosti – od zbiranja in transporta surovih materialov do obdelave in sestavljanja avtomobilskih delov in od postopkov v naših osrednjih razstavnih salonih do ravnanja z materiali ob koncu življenjske dobe avtomobila.

Kljub vsemu nam je uspelo zmanjšati naše število logističnih kilometrov za skoraj 5.000 kilometrov na leto, zaradi česar se je količina emisij CO2 zmanjšala za 1.020 ton. To smo dosegli s skrbnim načrtovanjem transportnih poti in s podvajanjem tovorne obremenitve posameznega tovornjaka.

logistics

ČETRTI KORAK:

RECIKLIRANJE ODSLUŽENIH VOZIL

DIREKTIVA ELV O RAVNANJU Z IZRABLJENIMI MOTORNIMI VOZILI JE NAMENJENA PREPREČEVANJU IN OMEJEVANJU ODPADKOV, POVEČEVANJU PONOVNE UPORABE, RECIKLIRANJU IN VRAČANJU DELOV IZRABLJENIH VOZIL V UPORABO

Podjetje Lexus priznava in sprejema zahteve direktive in je kot del njihovega upoštevanja uvedlo načelo brezplačnega prevzema vseh kvalificiranih vozil znamke Lexus. V podjetju Lexus si v globalnem merilu prizadevamo kolikor je le mogoče zmanjšati vpliv našega dela in delovanja na okolje.

Pri izbiri poslovnega partnerja za recikliranje in vračanje delov izrabljenih vozil v uporabo je bil ključnega pomena prikaz izpolnjevanja zahtev po najvišjih standardih, kar zagotavlja odgovorne, zanesljive in učinkovite storitve za lastnike Lexusovih vozil pri končnem odstranjevanju njihovih avtomobilov.

PRIROČNIK O VARČNOSTI PORABE GORIVA, EMISIJAH CO2

IN EMISIJAH ONESNAŽEVAL ZUNANJEGA ZRAKA NOVIH OSEBNIH AVTOMOBILOV

V skladu z Uredbo o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS, št. 24/2014)

Uredba o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS št. 24/2014), določa vsebino informacij in način obveščanja potrošnikov o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida (CO2) in emisijah onesnaževal zunanjega zraka za nove osebne avtomobile, ki se ponujajo za prodajo ali najem na območju Republike Slovenije.

Zato objavljamo seznam modelov novih osebnih avtomobilov, ki so v tekočem letu naprodaj na ozemlju Republike Slovenije. Seznam vsebuje uradne podatke o porabi goriva, specifičnih emisijah CO2, emisijski stopnji osebnega avtomobila in specifičnih emisijah onesnaževal zunanjega zraka. Iz seznama vseh avtomobilov je povzet tudi seznam "Izbor 10", ki vsebuje avtomobile z najučinkovitejšo porabo goriva, razvrščenih po rastočih specifičnih emisijah CO2 kombinirane porabe za vsako vrsto goriva.

Cilj Evropske direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah je varovanje vaše zasebnosti. Podjetje Lexus na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, da si zapomnijo strani, ki ste jih obiskali in kaj ste na teh straneh počeli. Uporabili smo le piškotke, ki so ključnega pomena za delovanje spletnih strani. Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za shranjevanje za vas uporabnih informacij, na primer podatkov o vašem najbližjem prodajalcu ali vozilih, ki ste jih morebiti konfigurirali. Prosimo vas za dovoljenje, da uporabimo dodatne piškotke za izboljšanje naših spletnih strani za vas.

VEČ INFORMACIJ