concept cars

KONCEPTNI
AVTOMOBILI

Konceptni avtomobili podjetja Lexus nudijo zanimiv vpogled v naše oblikovalske smernice prihodnosti.

main menu lexus brand

INOVATIVNOST
DIZAJNA

Na teh spletnih straneh so predstavljeni nekateri izmed naših najbolj presenetljivih oblikovalskih konceptov in nekateri primeri vozil.

hybrid cars

HIBRIDNI
AVTOMOBILI

Na voljo je veliko tipov hibridnih avtomobilov in vsem je skupna ena stvar.

lexus service

LEXUSOVE
STORITVE

Z enostavnim vnosom poiščite svoje najbližje Lexusove prodajne ali servisne centre.

NAZAJ NA ČLANKE

INTERVJU Z OBLIKOVALKO
NERI OXMAN

FEBRUAR 2017, V PROSTORIH MIT MEDIA LAB

1. Kako ste se počutili, ko ste prvič prejeli ponudbo podjetja Lexus International?

Ko se je Lexus obrnil na raziskovalno skupino The Mediated Matter Group, smo delali projekt, ki ga je razvila naša ekipa za 3D-tisk optičnega transparentnega stekla. To tehnologijo smo prvič lansirali leta 2015, od takrat pa razvijamo popolnoma novo zasnovo, da bi omogočili izdelavo stekla v arhitekturnem merilu. Za to tehnologijo smo potrebovali projekt (prej kot obratno – torej projekt, ki išče tehnologijo) in Lexus je prišel na pot!

2. Kako bi razložili tematiko »YET« (Hkrati)?

»Hkrati« je zanimiva beseda, saj dobi pomen le v kontekstu: starodavno in hkrati sodobno. Zato označuje celoto (pomen), ki presega vsoto svojih delov (sklop besed). Je nenavadna beseda – beseda, ki je oblika ubeseditve – in opisuje povezave med drugimi in pogosto nasprotnimi besedami: hitro in hkrati počasi, trdo in hkrati mehko, temno in hkrati svetlo, napredno in hkrati pristno, brezčasno in hkrati pravočasno. Ta izraz lahko obravnavamo kot skladenjsko orodje, ki ustvarja sinergijo med dvema deskriptorjema, ki sicer ne sodita skupaj oziroma se zdita dvoumna: nekaj, kar je videti staro, pa je hkrati mlado. Zato za nas beseda »hkrati« predstavlja celote, ki so večje od vsot svojih delov, ki lahko vsebujejo nekaj, kar na površini deluje kot nasprotje ali kot nezdružljiva dvoumnost. Torej stvari združuje in jih ne razdružuje.

3. Kako se tema »YET« (Hkrati) navezuje na vašo instalacijo?

Skupini The Mediated Matter Group tema YET predstavlja poseben navdih, saj implicira prehod iz sveta delov v svet celot.

Tako, na primer, o obliki in zgradbi stavbe, oblačila, letala ali vozila lahko razmišljamo na dva načina. Prvi način razmišljanja o teh oblikovalskih predmetih je kot o stroju: aparatu – izdelanem iz delov – ki uporablja mehansko moč, kjer ima vsak del določeno funkcijo. Ko jih sestavimo, ti deli izvajajo določeno nalogo, na primer koristno letenje (letalo) ali vožnja (vozilo) ali celo bivanje (stavba). Drugi način razmišljanja je kot o organizmu ali »bitju« – celoti, ki presega vsoto svojih delov, celoti, ki prenaša dejanje leta ali vožnje v izkušnjo leta ali vožnje: znan zvok vrat, gladko brnenje koles, kakovost razgleda; duša zvoka, animirana kakovost stroja, darilo transparentnosti. Ko se ti deli združijo, ustvarjajo izkušnjo, ki jo je nemogoče razstaviti. Takoj ko to celoto razdrete, njeni deli prenehajo obstajati. Menimo, da je ta pristop zakoreninjen v zapuščini vsakega dobrega podjetja, ki ceni oblikovanje.

Narava prav tako deluje sinergijsko: je zmogljiva in hkrati učinkovita, je funkcionalna in hkrati lepa, je brezčasna in hkrati pravočasna, je stalna in hkrati prilagodljiva, je trajnostna in hkrati ekološka, je uravnotežena in hkrati odzivna. Vse, kar ustvari narava, so celote, ki so večje od vsote svojih delov.

Z našo instalacijo smo želeli ustvariti holistično in nekompozicijsko izkušnjo, tako glede nove omogočitvene tehnologije, razvite za oblikovanje, in rezultate oblikovanja. Vodila in navdihnila nas je sinergija med strojem in organizmi, med mehanskim in živim.

4. Kaj je posebnega pri uporabi tehnologije 3D-tiska stekla?

Na kratko – lahko tiskamo optične leče v arhitekturnih merilih.

Pihanje, stiskanje in metode oblikovanja stekla so med drugim vse stremele k doseganju boljše zmogljivosti in funkcionalnosti stekla. Vendar je bila zmožnost usklajevanja optičnih in mehanskih lastnosti stekla pri visoki prostorski ločljivosti v proizvodnji nedosegljiv cilj.

Aditivna proizvodnja stekla nam omogoča, da ustvarjamo geometrično prilagodljive in optično naravnane strukture pri visoki prostorski ločljivosti proizvodnje. V preteklosti smo eksperimentirali z barvnimi prehodi in ugotavljali, kako barve vplivajo na izkoristek sončnega sevanja pri pridobivanju energije. Ker lahko oblikujemo in tiskamo v 3D-tehniki s spremenljivimi debelinami in kompleksnimi lastnostmi – za razliko od pihanja stekla, kjer notranje lastnosti vplivajo na zunanjo obliko – lahko nadziramo odboj sončnih žarkov. Z drugimi besedami: za razliko od stisnjenega ali pihanega stekla, ki ima vedno gladko notranjo površino, lahko natisnjena oblika zavzame kompleksne lastnosti v notranjosti in zunanjosti; takšne lastnosti lahko delujejo kot optične leče v kompleksnih vzorcih, ki odbijajo/lomijo svetlobo.

To omogoča tiskanje kompleksnih optičnih leč, prepustnih optičnih naprav, ki lahko svetlobne žarke usmerijo ali razpršijo z lomom žarkov. Trenutni projekt, s katerim se ukvarjamo, nam je omogočil boljše razumevanje oblikovalskih omejitev tiskalnika, vključno s koti in obračalnim krogom motoriziranega tiskalnega aparata, ki omogoča tiskanje, pri čemer se še vedno ohrani strukturna integriteta. Skupina si poleg tega prizadeva bolje razumeti mehanske in optične značilnosti natisnjenih predmetov.

Skupina The Mediated Matter Group je prvi tiskalnik stekla predstavila leta 2015 v sodelovanju z laboratorijem za steklo na MIT, ki ga vodi Peter Houk, in z oddelkom za strojni inženiring na MIT. Od takrat marljivo razvijamo naslednjo generacijo tiskalnika. Naš 3D-tiskalnik stekla druge generacije je nadgradnja dosedanjih uspehov skupine The Mediated Matter Group, ki se navezujejo na aditivno proizvodnjo optično transparentnih struktur, s čimer uvajamo temeljno restrukturiranje arhitekture platforme in kontrole procesa na osnovi lastnosti materialov. Naš cilj je bil ustvariti zelo natančno proizvodno platformo, ki bi lahko izdelovala steklene strukture s prilagodljivimi in hkrati predvidljivimi mehanskimi in optičnimi lastnostmi. Zaradi relativno visokih delovnih temperatur in viskoznosti gradbenega materiala smo morali pri proizvodnem procesu temeljito raziskati termodinamično vedenja stekla v okviru te platforme. Ta nova proizvodna platforma zagotavlja digitalni integrirani sistem za nadzor toplote v vseh procesih oblikovanja stekla, ki je kombiniran z novim kontrolnim sistemom 4-osnega gibanja; to omogoča učinkovitejšo kontrolo pretoka, večjo prostorsko natančnost ter hitrejšo proizvodnjo s stalnim odlaganjem staljenega stekla, vse do 30 kg.

5. Kaj je bil največji izziv pri tem projektu?

Projekt vsebuje številne izzive. Je tehnično zelo zahteven, saj zdaj prvič uvajamo 3D-tiskanje optično transparentnega stekla za arhitekturna merila. Največji izzivi tiskanja stekla takšnih dimenzij in na splošno so, da moramo pri usklajevanju mehanskih optičnih lastnosti steklo ravnati, obdelovati in delati z njim pri zelo visoki temperaturi. Za ustrezen pretok mora material ohranjati temperaturo, višjo od 1000 °C – tako je mogoče steklo iztisniti skozi šobo. Zato mora tiskalnik imeti ločene grelne komore za vsako fazo proizvodnega procesa: taljenje, pretok, žarjenje itd.

Eden najbolj vročih krajev na planetu, kjer temperature dosežejo 57 stopinj Celzija, je Dolina smrti v Kaliforniji. Predstavljajte si, kaj pomeni tiskati steklo pri približno 1000 stopinjah Celzija! To počnemo z ekipo strokovnjakov za steklo – nekateri izmed njih pihajo steklo že desetletja in so usposobljeni za izjemno skrbno ravnanje s tem materialom.

Za izgradnjo tiskalnika smo morali zasnovati in izdelati posamezne grelne komore ter komponente programske in strojne opreme za vsako fazo proizvodnega procesa: za taljenje, ulivanje in žarjenje stekla. Vsakemu procesu je namenjena posamezna komora in vsaka komora deluje z določenim temperaturnim razponom. Zato tehnični izziv dejansko določa naravo projekta ter njegovo kulturo: kako oblikovati popoln kamin?

Drugi tehnični izziv pri nadzoru toplote je bil nadzor svetlobe. S pomočjo izjemnih inženirjev v naši ekipi smo lahko pripravili okolje za nadzor gibanja ter sofisticiran vmesnik za nadzor vira dinamične svetlobe, ki je v vsakem stolpcu in se posreduje skozi natisnjeno steklo.

Tretji in morda najbolj presenetljiv izziv pa ni bil tehnične narave, ampak se je nanašal na združevanje skupnosti ljudi, ki prihajajo z različnih področij – arhitektov, oblikovalcev, strojnih inženirjev, programerjev, kemikov, znanstvenikov itd. Člani naše ekipe prihajajo iz različnih industrij in akademskih krogov; združili pa smo jih pri prvi predstavitvi našega novega tiskalnika stekla in prve izvedbe v arhitekturnem merilu.

6. Kaj naj bi obiskovalci v Milanu videli, čutili ali izkusili ob ogledu vaše instalacije?

Glagol (leteti, voziti itd.) brez samostalnika (letalo, vozilo itd.)

Želeli smo posredovati izkušnjo brez pripadajočega funkcionalnega predmeta, torej potovanje brez sredstva. Želeli smo pokazati, kako bi bilo leteti ali peljati se v zvezdnati noči brez dejanskega stroja. Za razstavo »LEXUS YET« smo si zamislili skoraj neskončno vrsto svetlobnega zrcaljenja v obliki koles, gibanje tega zrcaljenja pa bi nadzirali z namenom usmerjanja gibanja ljudi v prostoru; vseobsegajočo izkušnjo, kako bi se počutili, če bi se kopali v svetlobi lun ali planetov, želeli smo ustvariti kozmično kavstično izkušnjo.

Tematiko »YET« smo raziskali skozi leče svetlobe, materije in prostora. O svetlobi: svetloba ima dvojno fizično naravo: je sestavljena iz delcev in HKRATI valovanje (Einstein je menil, da je svetloba delec (foton) in da je tok fotonov valovanje). Obiskovalcem razstavnega prostora smo želeli prikazati to dvojnost skozi izkušnjo, in ne le prek razuma. O steklu: steklo je material, skozi katerega se zrcali in lomi svetloba, je starodavno in HKRATI sodobno. Na tej razstavi povsem na novo razlagamo steklo prek 3D-tiska. O prostoru: kombinacija svetlobe in materije bi ustvarila izkušnjo ozemljitve in HKRATI privzdignjenosti; občutja podpore in HKRATI lahkotnega gibanja skozi svetlobo. Kozmična oblika kavstike.

Cilj Evropske direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah je varovanje vaše zasebnosti. Podjetje Lexus na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, da si zapomnijo strani, ki ste jih obiskali in kaj ste na teh straneh počeli. Uporabili smo le piškotke, ki so ključnega pomena za delovanje spletnih strani. Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za shranjevanje za vas uporabnih informacij, na primer podatkov o vašem najbližjem prodajalcu ali vozilih, ki ste jih morebiti konfigurirali. Prosimo vas za dovoljenje, da uporabimo dodatne piškotke za izboljšanje naših spletnih strani za vas.

VEČ INFORMACIJ