concept cars

KONCEPTNI
AVTOMOBILI

Konceptni avtomobili podjetja Lexus nudijo zanimiv vpogled v naše oblikovalske smernice prihodnosti.

main menu lexus brand

INOVATIVNOST
DIZAJNA

Na teh spletnih straneh so predstavljeni nekateri izmed naših najbolj presenetljivih oblikovalskih konceptov in nekateri primeri vozil.

hybrid cars

HIBRIDNI
AVTOMOBILI

Na voljo je veliko tipov hibridnih avtomobilov in vsem je skupna ena stvar.

lexus service

LEXUSOVE
STORITVE

Z enostavnim vnosom poiščite svoje najbližje Lexusove prodajne ali servisne centre.

NAZAJ NA ČLANKE

Lexusova Oblikovalska nagrada 2017 v Milanu

lda article asset desktop grand prix winner

Podjetje Lexus International je naznanilo zmagovalca glavne Lexusove oblikovalske nagrade 2017 – PIXEL avtorja Hirota Jošizoeja, s čimer je zaokrožila ta prestižni mednarodni dogodek. Na Lexusovo oblikovalsko nagrado 2017 s temo "YET" (Hkrati) je bilo prijavljenih 1152 izdelkov iz 63 držav.

»Lexusova oblikovalska nagrada vedno na fascinanten način obravnava tematike, s katerimi se trenutno ukvarjajo mladi oblikovalci, in po njihovem mnenju danes najpomembnejše izzive in neprecenljive priložnosti za oblikovanje. Kakovost in raven ambicioznosti prijav za letošnje nagrade sta bili res izjemni. Zelo težko smo jih strnili na dvanajst finalistov, nato izbrali štiri zmagovalce za prototipe in končno še glavnega zmagovalca, čeprav se je na vsakem koraku tega postopka razvila burna in hkrati izredno zanimiva razprava. Vsak od štirih zmagovalcev za prototipe je obravnaval zapletene in pomembne tematike, od mučnega položaja beguncev in drugih brezdomcev ter zagotavljanja varstva okolja na področju stavb na mičen in poetičen način, do združevanja tradicionalne izdelave z novimi tehnologijami in spodbujanja otrok k izdelavi in igranju glasbil. Vsi finalisti so se lotili tematike YET (Hkrati) Lexusove oblikovalske nagrade 2017 z izjemno domišljijo, raznolikostjo in samozavestjo, kar se je odrazilo v eklektičnih in izvirnih delih,« tako Alice Rawsthorn, članica žirije Lexusove oblikovalske nagrade 2017 in komentatorka oblikovanja.

Hiroto Jošizoe je dejal: »Sem zelo presenečen in počaščen, da sem prejel to Lexusovo oblikovalsko nagrado. Rad bi se zahvalil Alexu in Danielu iz podjetja Snarkitecture za njuno mentorstvo, vsem, ki so me podpirali pri tem projektu, ter seveda družbi Lexus, da mi je dala to izjemno priložnost.«

Tekmovanje je prvič potekalo leta 2013 z namenom spodbujanja idej za boljši jutri, zdaj pa Lexus praznuje peto obletnico tega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja, ki podpira mlade oblikovalce in ustvarjalce z vsega sveta. Elitna globalna kreativna oblikovalska žirija je izbrala zmagovalca in prejemnika glavne nagrade po predstavitvah štirih finalistov za prototipe. Dela vseh 12 finalistov – štirih zmagovalcev za prototipe in osmih zmagovalcev za predstavitveno omizje – so razstavljena v paviljonu LEXUS YET in prikazujejo, kako je mogoče filozofijo »YET« prikazati na izvirne in inovativne načine.

Paviljon LEXUS YET bo odprt od 4. do 9. aprila v muzeju oblikovanja in umetnosti La Triennale di Milano v parku Sempione, Milano, ki velja za središče tedna oblikovanja v Milanu – največje svetovne oblikovalske razstave, znane tudi kot milanski pohištveni sejem.

To je že deseti dogodek podjetja Lexus International na tednu oblikovanja v Milanu in poudarja tradicionalno strast znamke za oblikovanje in inovacije. Lexus se ob tem predstavlja v sodelovanju z arhitektko, oblikovalko in profesorico Neri Oxman iz interdisciplinarnega laboratorija MIT Media Lab ter njeno raziskovalno in oblikovalsko ekipo, The Mediated Matter Group. Oxmanova, priznana kreativna pionirka, ki spada v sam vrh arhitekturne in oblikovalske srenje, slovi po svojih oblikovalskih inovacijah, ki navdih in vsebino iščejo v naravnem okolju. Njena vizija harmonične narave in njenega navideznega antipola, tehnologije, se močno odraža v Lexusovi filozofiji »YET«*.

Poleg razstavljenih del v okviru Lexusove oblikovalske nagrade 2017 razstava LEXUS YET prikazuje tri področja, kjer bodo obiskovalci izkusili vznemirljiv in neskončen potencial filozofije YET prek poglobljenih in zanimivih instalacij.

STARODAVNO IN HKRATI SODOBNO
Avtorja Neri Oxman in The Mediated Matter Group, MIT Media Lab.
Ta instalacija v otvoritvenem prostoru po navdihu Lexusove filozofije »YET« stremi k ustvarjanju izkušnje ozemljitve, ki je HKRATI privzdignjena s svetlobo – val, ki je HKRATI delec. The Mediated Matter Group z uporabo starodavnega materiala in HKRATI sodobne tehnologije prvič predstavlja 3D-tisk stekla v arhitekturnem obsegu.

STATIČNO IN HKRATI DINAMIČNO
Z raziskovanjem stvari iz različnih kotov lahko vidimo prek očitnega ter odkrivano novo in nepričakovano. Instalacija Statično in HKRATI dinamično razkriva konceptno vozilo Lexus UX ter tako izraža Lexusovo drzno oblikovanje. Konceptno vozilo Lexus UX uteleša našo filozofijo »YET«. Ta napreden in močen ter HKRATI umetniški in vrhunski izdelek nadalje utrjuje edinstven položaj znamke Lexus, ki izpodbija konvencionalne ideje o luksuzu.

RETROSPEKTIVA
To je že deseti Lexusov dogodek na tednu oblikovanja v Milanu in poudarja tradicionalno strast znamke za oblikovanje in inovacije. Ob tej priložnosti se bomo osredotočili na devet let, ki smo jih posvetili oblikovanju. Vsaka izdaja poudarja en trenutek v 24 okvirjih.

* Ta filozofija je Lexusova gonilna sila pri premikanju mej ustvarjalnosti, saj združuje navidezno nezdružljive elemente. Njeno vodilo je: »Ne išči kompromisov; usklajuj.« Sinergija, ki jo ustvarja, spodbuja napredne preboje in pri tem odkriva možnosti, ki segajo onkraj domišljije.

lda article asset desktop group shot

Cilj Evropske direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah je varovanje vaše zasebnosti. Podjetje Lexus na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, da si zapomnijo strani, ki ste jih obiskali in kaj ste na teh straneh počeli. Uporabili smo le piškotke, ki so ključnega pomena za delovanje spletnih strani. Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za shranjevanje za vas uporabnih informacij, na primer podatkov o vašem najbližjem prodajalcu ali vozilih, ki ste jih morebiti konfigurirali. Prosimo vas za dovoljenje, da uporabimo dodatne piškotke za izboljšanje naših spletnih strani za vas.

VEČ INFORMACIJ