concept cars

KONCEPTNI
AVTOMOBILI

Konceptni avtomobili podjetja Lexus nudijo zanimiv vpogled v naše oblikovalske smernice prihodnosti.

main menu lexus brand

INOVATIVNOST
DIZAJNA

Na teh spletnih straneh so predstavljeni nekateri izmed naših najbolj presenetljivih oblikovalskih konceptov in nekateri primeri vozil.

hybrid cars

HIBRIDNI
AVTOMOBILI

Na voljo je veliko tipov hibridnih avtomobilov in vsem je skupna ena stvar.

lexus service

LEXUSOVE
STORITVE

Z enostavnim vnosom poiščite svoje najbližje Lexusove prodajne ali servisne centre.

NAZAJ NA ČLANKE

"PRIČAKOVANJE"
NARAŠČA

RAZGLASITEV FINALISTOV LEXUSOVE OBLIKOVALSKE NAGRADE 2016

  • Izmed 1232 prijav z vsega sveta je bilo izbranih 12 finalistov.
  • Štirje finalisti iz Združenega kraljestva, Kanade, Koreje in Japonske bodo izdelali prototipe pod mentorstvom svetovno priznanih ustvarjalcev.
  • Dela vseh finalistov si bo mogoče ogledati na Lexusovi razstavi v okviru letošnjega milanskega tedna oblikovanja od 11. do 17. aprila na prizorišču via Tortona 32.

Podjetje Lexus International je razglasilo 12 finalistov za Lexusovo oblikovalsko nagrado 2016. Cilj tega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja, ki se je začelo leta 2013, je spodbujati razvoj inovativnih idej, ki prispevajo k dobrobiti družbe, in mlade ambiciozne ustvarjalce z vsega sveta.

Na četrto tekmovanje za Lexusovo oblikovalsko nagrado, ki poteka vsako leto, je na temo "pričakovanje" prispelo 1232 prijav iz 73 držav.

Prijave je v novembru pregledala žirija svetovno znanih oblikovalcev in kreatorjev. Sodelujoči so letos navdušili člane žirije s stvaritvami, ki so nekaj povsem novega, še nevidenega in neopredeljenega, vendar bodo verjetno realizirane v bližnji prihodnosti. Po obsežnih razgovorih in opazovanju, koliko strasti so pokazali posamezni sodelujoči ter do kolikšne mere so pripravljeni raziskovati nepredvidljivo, je žirija izbrala 12 finalistov, ki bi po njihovem mnenju lahko prispevali k oblikovalskim inovacijam.

Mark Templin (izvršni podpredsednik podjetja Lexus International) je povedal: "Finalisti Lexusove oblikovalske nagrade 2015 so imeli na milanskem tednu oblikovanja čudovite predstavitve, zaradi česar je nagrada postala izjemno uspešna. Kandidate z vseh področij oblikovanja vabimo, da za leto 2016 pošljejo svoje najbolj ustvarjalne zamisli, ki ustrezajo razpisani temi: pričakovanje.".

Naslednji štirje finalisti bodo izdelali prototipe svojih oblikovalskih stvaritev pod mentorstvom svetovno priznanih ustvarjalcev:

  • Projekt AGAR PLASTICITY skupine AMAM (Japonska) raziskuje, kako lahko agar, želatino iz morskih alg, namesto plastike uporabimo kot okolju prijazen material za embalažo.
  • Myungsik Jang (Koreja) je oblikoval izdelek DADA; igračo iz več kosov, ki jih lahko otrok poljubno združuje s trakovi, luknjami in zatiči ter tako opredmeti in uresniči svoje miselne stvaritve.
  • Shape Shifters, izdelek Angelene Laure Fenuta (italijanske oblikovalke, ki deluje v Kanadi), je poseben kroj oblačila, ki prenaša načela modularnosti na tekstil in tako omogoča nastanek različnih modnih oprav.
  • Trace skupine STUDIO AYASKAN (turških oblikovalk, ki delujeta v Združenem kraljestvu) je ura, ki za ponazarjanje pretečenega časa uporablja tekočino z UV-žarki in lastnostmi razbarvanja.

Kot mentorji se vračajo arhitekta in interdisciplinarna oblikovalca Neri in Hu ter oblikovalec Max Lamb, na novo pa so se jim pridružili oblikovalka/arhitektka Elena Manferdini in umetnika/arhitekta Snarkitecture. Štirje dokončani prototipi bodo na ogled v okviru Lexusove razstave na letošnjem milanskem tednu oblikovanja, skupaj s predstavitvenimi omizji o projektih preostalih osmih finalistov. Dogodek bo potekal od 11. do 17. aprila na prizorišču T32 Torneria/Carrozzeria, Via Tortona 32, 20144 (Zona Tortona).

Izmed štirih finalnih prototipov za Lexusovo oblikovalsko nagrado 2016 bo izbran prejemnik glavne nagrade, ki bo razglašen 11. aprila na podelitvi nagrad. Dodatne informacije o Lexusovem razstavnem prostoru na milanskem tednu oblikovanja 2016 bomo predstavili v sredini februarja.

Cilj Evropske direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah je varovanje vaše zasebnosti. Podjetje Lexus na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, da si zapomnijo strani, ki ste jih obiskali in kaj ste na teh straneh počeli. Uporabili smo le piškotke, ki so ključnega pomena za delovanje spletnih strani. Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za shranjevanje za vas uporabnih informacij, na primer podatkov o vašem najbližjem prodajalcu ali vozilih, ki ste jih morebiti konfigurirali. Prosimo vas za dovoljenje, da uporabimo dodatne piškotke za izboljšanje naših spletnih strani za vas.

VEČ INFORMACIJ