hero

LEXUSOVA OBLIKOVALSKA NAGRADA

LEXUS PREDSTAVLJA 12. DOGODEK V SKLOPU MILANSKEGA TEDNA OBLIKOVANJA NA TEMO "VODENJE S SVETLOBO"

Lexus goreče verjame, da lahko oblikovanje spreminja svet. Lexusov oblikovalski dogodek že več kot deset let ponuja izjemna doživetja za obiskovalce Milanskega tedna oblikovanja in prikaz filozofije znamke.
Tudi letos ne bo nič drugače. Lexus pri tokratnem dogodku, imenovanem "Vodenje s svetlobo", sodeluje s svetovno priznanim oblikovalskim podjetjem Rhizomatiks. Rhizomatiks je znan po domiselni uporabi tehnologije, s katero navdušuje publiko. Z Lexusom je sodeloval že leta 2014 na razstavi umetnosti in tehnologije Media Ambition Tokyo.
"Vodenje s svetlobo" črpa navdih iz Lexusove futuristične tehnologije luči ter poglobljeno prikazuje igrivo in dinamično osvetlitev, pri kateri na videz nešteto snopov svetlobe vzajemno deluje na človeško obliko.
Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi delo šestih finalistov Lexusove oblikovalske nagrade 2019. Prvi izbor za to mednarodno oblikovalsko tekmovanje za mlade ustvarjalce z vsega sveta je potekal leta 2013. S to nagrado želimo spodbuditi razvoj idej, ki prispevajo k družbi, tako da podpiramo ustvarjalce, katerih delo lahko ustvari boljšo prihodnost.
To so letošnji finalisti izmed 1548 prijavljenih:
Algorithmic Lace, Lisa Marks
3D čipkast modrček po meri za ženske, ki so premagale raka dojke. To je modrček iz tridimenzionalnih čipk, izdelanih po meri z uporabo algoritmičnega vzorčenja. Tako se izognemo lastnostim oblikovanja, ki povzročajo nelagodje po operaciji, in vsaki ženski podelimo samozavesten nov začetek.
Arenophile, Rezzan Hasoglu
Ta projekt raziskuje novo uporabnost puščavskega peska. Po preizkusih in raziskavah so iz peska in neškodljivih veziv nastali kompozitni materiali in predlogi za nove izdelke.
Baluto, Jeffrey E. Dela Cruz
Modularen sistem nastanitve, odporen na potrese in poplave. Projekt Baluto raziskuje naseljivi prostor na nizko ležečih območjih, kjer se gladina vode lahko nepričakovano dvigne in kjer je spopadanje s poplavami glavna skrb.
Green Blast Jet Energy, Dmitriy Balashov
Turbina, ki med vzletom zbira in pretvarja piš reaktivnega motorja letala v energijo. Povrnjeno energijo je mogoče uporabiti za različne potrebe letališč.
Hydrus, Šužan Juan
Oprema za nujne primere ob razlitju nafte v morje, ki povečuje učinkovitost dela. Oprema Hydrus po eni strani poskuša rešiti problem, po drugi strani pa spodbuja k razmišljanju o okoljskih spremembah na Zemlji.
Solgami, Ben Berwick
Senčilo za okno, ki proizvaja električno energijo in poskrbi za večjo osvetlitev notranjosti. Solgami prek geometrije origami stanovalcem omogoča tesnejšo povezavo z zunanjim okoljem ter izbiro med večjo količino svetlobe in ustvarjanjem elektrike.
Vsi finalisti so imeli priložnost sodelovati s svetovno priznanimi oblikovalci, ki so jim kot mentorji pomagali pri ustvarjanju in razstavljanju prototipov. Zmagovalca letošnje nagrade bo izbrala skupina svetovno priznanih oblikovalcev in stanovskih strokovnjakov, razglasitev pa bo 8. aprila.