concept cars

KONCEPTNI
AVTOMOBILI

Konceptni avtomobili podjetja Lexus nudijo zanimiv vpogled v naše oblikovalske smernice prihodnosti.

main menu lexus brand

INOVATIVNOST
DIZAJNA

Na teh spletnih straneh so predstavljeni nekateri izmed naših najbolj presenetljivih oblikovalskih konceptov in nekateri primeri vozil.

hybrid cars

HIBRIDNI
AVTOMOBILI

Na voljo je veliko tipov hibridnih avtomobilov in vsem je skupna ena stvar.

lexus service

LEXUSOVE
STORITVE

Z enostavnim vnosom poiščite svoje najbližje Lexusove prodajne ali servisne centre.

PREDSTAVLJAMO VAM MODEL LFA

OD SVOJE PRVE PREDSTAVITVE NA 41. MEDNARODNEM AVTOMOBILSKEM SALONU V TOKIU LETA 2010, PREDSTAVLJA LEXUS LFA OSUPLJIV TEHNIČNI DOSEŽEK – DOSEŽEK, KI POSTAVLJA NOVA MERILA IN NA NOVO DEFINIRA SUPERAVTOMOBIL 21. STOLETJA.

intro lfa

Divji in nepopustljivi motor V10 je združen z lahko konstrukcijo iz karbonskih vlaken ter vrhunskim intuitivnim krmiljenjem. Na cesti ta avtomobil nudi vozne užitke ki navdihujejo. Na dirkalni stezi pa se z rjovenjem neomahljivo požene v boj s konkurenti in pri tem zagotavlja žgečkljive in vznemirljive pospeške (0-100 km/h v samo 3,7 sekunde) ter zalogo moči, ki ji ni videti konca (najvišja hitrost znaša 325 km/h).

Proizvodnja je strogo omejena, zato bo na svetu na voljo le 500 enot tega neverjetnega superavtomobila. Vendar lahko prav vsak, ki zna ceniti ta osupljivi avtomobil, občuduje predanost, vloženo v izdelavo bliskovito hitrega modela LFA. Ta mojstrovina avtomobilskega inženiringa zdaj napoveduje razvoj novih avtomobilov v paleti vozil znamke Lexus. Poleg tega je model rezultat desetih let skoraj obsedenega iskanja popolnosti s strani Lexusovih najbolj nadarjenih in predanih oblikovalcev in inženirjev.

ROJSTVO SUPERAVTOMOBILA

NA ZAČETKU STA BILA LE POPOLNOMA PRAZNO BELO PLATNO IN CILJ, USTVARITI IZJEMNA VOZNA DOŽIVETJA IN VRHUNSKI IZRAZ NAŠE OBLIKOVALSKE FILOZOFIJE - L-FINESSE. VSAKA IZMED DESET TISOČIH KOMPONENT JE EDINSTVENA, EKSKLUZIVNA IN SESTAVLJENA POSEBEJ ZA TO. IN POGOSTO JE SESTAVLJANJE OPRAVLJENO ROČNO.

Rezultat desetih let sanjarjenja, izumljanja, oblikovanja in inženiringa je model LFA, ki premika meje mogočega do samih skrajnosti. Vzemimo za primer elegantno gladko in aerodinamično karoserijo. Pri zgodnejših prototipih je bila ta narejena iz aluminija, vendar je bila celo ta lahka kovina pretežka za doseganje vrhunskih voznih zmogljivosti.

Zato je bila sprejeta navdihnjena odločitev, da se jo zamenja s posebej razvito izjemno lahko, a izjemno trdno plastiko, ojačano s karbonskimi vlakni (CFRP). Raje, kot da bi ta edinstveni material iskali drugje, smo razvili svoj lasten inovativen postopek za tkanje karbonskih vlaken, da bi zadostili zahtevam stroge kontrole kakovosti.

haruhiko2

V ZADNJIH DESETIH LETIH NAS JE VSE GNALA STRAST USTVARITI VRHUNSKI LEXUSOV SUPERAVTOMOBIL, KI BO LAHKO IZZVAL NAJBOLJŠE ŠPORTNE AVTOMOBILE, KAR JIH JE BILO IZDELANIH.

Haruhiko Tanahaši , Glavni inženir pri projektu LFA

MOJSTROVINA INOVATIVNOSTI

v10 power

V10 POWER

Srce modela LFA je natančno in prav za dirkalne namene zasnovan, ročno izdelan 4,8-litrski atmosferski motor V10. Avtomobil je bil preizkušen in izpiljen do popolnosti na slavni dirkalni stezi v nemškem Nürburgringu in njegov motor se lahko zavrti tako hitro, da mu ne more slediti noben standarden analogni merilnik vrtljajev na instrumentni plošči. Ker gola moč brez nadzora ne pomeni skoraj nič, je osupljivi desetvaljnik povezan z bliskovito hitrim šeststopenjskim robotiziranim sekvenčnim menjalnikom.

art of noise

UMETNOST ZVOKA

Glavni inženir pri zasnovi modela LFA Haruhiko Tanahaši opisuje zvok avtomobila, ki ježi lase na tilniku kot „rjovenje angela”. Vendar to vznemirljivo rjovenje ni nastalo po naključju. Inženirji so v sodelovanju z oddelkom za glasbene instrumente podjetja Yamaha uglasili zvok motorja modela LFA tako, da je med vožnjo izjemno prijeten za poslušanje. Za to so uporabili edinstveno oblikovana rebra v pokrovu polnilnega zbiralnika.

hot seat

„VROČ“ SEDEŽ

Dramatičen, nizko postavljen kokpit modela LFA je narejen iz najboljših materialov in ročno sestavljen. Na instrumentni plošči kraljuje en sam merilnik – animiran merilnik hitrosti. Z uporabo zaslona s tehnologijo TFT (tehnologija LCD-zaslona s tankoplastnimi tranzistorji), ki se uporablja za nekatere prenosne računalnike, je mogoče glede na način vožnje spremeniti njegov način prikaza. Ko v modelu LFA prestavite v visokozmogljiv športni način vožnje, postanejo številke na prikazovalniku večje in so prikazane krepko, na ozadju merilnika se izriše širok bel obroč in rdeča linija se pomakne proti vrhu številčnice.

hand crafted

ROČNA IZDELAVA

Tako kot vse mojstrovine je vsak motor V10 ročno izdelan in nosi podpis individualnega inženirja iz predane Lexusove ekipe, odgovorne za izdelavo modela LFA. Ta ista skupina avtomobilističnih vizionarjev je potrpežljivo in izjemno skrbno izdelala vsakega izmed teh superavtomobilov, ki ne poznajo konkurence. Pri sledenju svojemu poslanstvu zagotavljanja popolnosti so razvili inovativne tehnike in materiale, ki so se prenesle na druge avtomobile v ponudbi vozil znamke Lexus.

body sculpting

OBLIKOVANJE KAROSERIJE

Po zaslugi razvoja edinstvenega konstrukcijskega materiala – plastike, ojačane s karbonskimi vlakni (CFRP) – nudi model LFA estetske prednosti, manjšo težo in dodatno trdnost. Prav njegova majhna teža in velika trdnost sta navdihnila nadarjene Lexusove oblikovalce, da so ustvarili obrise in obline, ki jih ne bi bilo mogoče izdelati, če bi bila karoserija narejena iz kovine. To je Lexusova oblikovalska filozofija L-Finesse, povzdignjena na povsem novo raven.

breaking the mould

RAZBIJANJE KALUPA

Za optimalno razporeditev teže ima model LFA idealno uravnoteženje med sprednjim in zadnjim delom – 48:52 – kar temu superavtomobilu omogoča, da v celoti razvije svoj dinamični potencial. Poleg tega so ključne komponente nameščene kolikor je le mogoče nizko, kar zagotavlja doseganje neprekosljivo nizkega težišča, zaradi česar je avtomobil med vožnjo kot „prilepljen“ na cesto. To je avtomobil, ki se lahko z izzivalnimi zavoji dirkališča Nürburgring spopade z zanesljivim nadzorom in bliskovitimi hitrostmi.

lfa clip masterpiece orange
haruhiko

MODEL LFA IJE ČISTOKRVNI SUPERŠPORTNIK, KI MU NI ENAK NOBEN AVTOMOBIL PRED NJIM. JE PRESENETLJIVO LAHEK, MOČAN IN URAVNOTEŽEN TER ZASNOVAN ZA DOSEGANJE ENEGA SAMEGA CILJA – ZAGOTOVITI RESNIČNO VRHUNSKA VOZNA DOŽIVETJA.

Haruhiko Tanahaši , Glavni inženir pri projektu LFA

Cilj Evropske direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah je varovanje vaše zasebnosti. Podjetje Lexus na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, da si zapomnijo strani, ki ste jih obiskali in kaj ste na teh straneh počeli. Uporabili smo le piškotke, ki so ključnega pomena za delovanje spletnih strani. Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za shranjevanje za vas uporabnih informacij, na primer podatkov o vašem najbližjem prodajalcu ali vozilih, ki ste jih morebiti konfigurirali. Prosimo vas za dovoljenje, da uporabimo dodatne piškotke za izboljšanje naših spletnih strani za vas.

VEČ INFORMACIJ