concept cars

KONCEPTNI
AVTOMOBILI

Konceptni avtomobili podjetja Lexus nudijo zanimiv vpogled v naše oblikovalske smernice prihodnosti.

main menu lexus brand

INOVATIVNOST
DIZAJNA

Na teh spletnih straneh so predstavljeni nekateri izmed naših najbolj presenetljivih oblikovalskih konceptov in nekateri primeri vozil.

hybrid cars

HIBRIDNI
AVTOMOBILI

Na voljo je veliko tipov hibridnih avtomobilov in vsem je skupna ena stvar.

lexus service

LEXUSOVE
STORITVE

Z enostavnim vnosom poiščite svoje najbližje Lexusove prodajne ali servisne centre.

MOJSTRSKI INŽENIRING

USTVARJATI NEVERJETNO

NAŠE TOVARNE AVTOMOBILOV SO PRIZNANE PO VSEM SVETU ZARADI SVOJE NAPREDNE TEHNOLOGIJE, INOVATIVNIH POSTOPKOV IN VISOKOKAKOVOSTNIH IZDELKOV. POLEG TEGA SMO SEVEDA POSTALI ZNANI KOT IZJEMNI MOJSTRI ROČNE IZDELAVE, SPOSOBNOSTI, KI SEGA DO NAJGLOBLJIH KORENIN JAPONSKE KULTURE.

Vse se je začelo pred nekaj leti z uveljavitvijo desetih „takumijev“ oz. mojstrov v naši tovarni v Tahari, kjer poleg drugih modelov izdelujemo tudi naš najprepoznavnejši model LS.

Takumiji („takumi“ je stara japonska beseda, ki bi jo lahko grobo prevedli kot „obrtnik”) so izjemno spoštovani v celotni avtomobilski industriji. Njihova naloga je, da osebno in z lastnimi čuti preverijo in nato zagotavljajo, da so avtomobili, ki pridejo iz tovarne avtomobilov v Tahari izdelani in dokončno obdelani v skladu z najvišjimi standardi. Poleg tega ti mojstri nudijo še eno prednost: njihove spretnosti smo digitalizirali in programirali v številne funkcije robotov in tako dvignili standarde natančnosti na novo raven.

Takšen razvoj tudi pomeni, da je mogoče znanja in spretnosti takumijev z lahkoto v mehanski obliki prenesti v druge tovarne avtomobilov. Naša tovarna v mestu Kjušu, v kateri izdelujemo model RX, je ena od lokacij, ki je bila oplemenitena z digitaliziranim znanjem takumijev. Poleg tega tu zdaj razvijajo svojo lastno elitno skupino tehnikov.

Vsak od desetih takumijev v tovarni v Tahari uporablja svoje spretnosti na svojem posebnem področju. V nadaljevanju si lahko v grobem ogledate osrednje tri dejavnosti.

Naoaki Nunogaki

ZA NAŠO OBLIKOVALSKO FILOZOFIJO STA KLJUČNEGA POMENA DVA NATANČNO URAVNOTEŽENA KONCEPTA, KI PREŽEMATA VSAKEGA IZMED NAŠIH AVTOMOBILOV - „LEADING EDGE“ IN „FINESSE“.

Naoaki Nunogaki, Vodja skupine, oddelek za menedžment globalnega dizajna Na začetek
design philosopy thumb 001

SESTAVLJANJE MOTORJEV

Takumi, ki dela tu kot glavni mojster, izbere vzorčni motor in preveri stanje vsakega dela na nivoju mikronov, da se zagotovi pravilna resonanca zvoka, potrebna za vsak model. Poleg tega osebno zažene vsak sestavljen motor in posluša njegovo delovanje v notranjosti s stetoskopom, da zazna variacije zvoka.

LAKIRNICA

Tukaj glavni mojster, specializiran za uporabo barv in lakov (vključno s fino umetnostjo mokrega ročnega poliranja, da se ustvari zrcalna površina končno obdelane lakirane karoserije) pregleda barvo in končno obdelavo barvanih delov v številnih edinstvenih svetlobnih razmerah. Pri tem uporablja poseben svetlobni tunel, da pregleda površinske linije prek celotne karoserije avtomobila in jih primerja s teoretičnimi ideali. Rezultat je popolna površina brez najmanjših napak.

design philosopy thumb 002
design philosopy thumb 003

DINAMIKA

Takumi v tem oddelku je odgovoren za pravilno dinamiko vozila. Verjetno je to delo, ki mu ga zavida največ ljudi, saj opravlja testne vožnje Lexusovih modelov pred serijsko proizvodnjo, modelov v serijski proizvodnji, prototipov in avtomobilov konkurenčnih znamk. Vozila neprestano analizira in sporoča povratne informacije ter ideje za izboljšave. Tako so zagotovljene optimalne zmogljivosti na področjih, kot so vožnja, vodljivost in zvok.

Simon Humphries

JEDRO LEXUSOVE OBLIKOVALSKE FILOZOFIJE JE BITI TEHNOLOŠKO NAPREDEN, A PRILJUDEN, USTVARJATI PRESENETLJIV DIZAJN IN KLJUB TEMU OSTATI UMETNIŠKI IN SKROMEN.

Simon Humphries, Vodja skupine, oddelek za menedžment globalnega dizajna

L-FINESSE

SAMODEJNO PREDVIDEVANJE, BISTROUMNA PREPROSTOST, ZANIMIVA ELEGANCA

VARLJIVO ENOSTAVNA DEFINICIJA OBLIKOVALSKEGA KONCEPTA L-FINESSE JE NASLEDNJA: NAJNAPREDNEJŠI DIZAJN IN TEHNOLOGIJA, UPORABLJENA NA PREFINJEN NAČIN. SEVEDA LEXUSOVA FILOZOFIJA ZAJEMA PRECEJ VEČ KOT LE TO, VENDAR JE KLJUČNA BESEDA „PREFINJENOST“. TA SE NANAŠA NA GLOBINO RAZMIŠLJANJA, KI JE V OZADJU LEXUSOVE EKSKLUZIVNOSTI. IN MEDTEM KO FILOZOFIJA ČRPA NAVDIH IZ GLOBOKO UKORENINJENE JAPONSKE GOSTOLJUBNOSTI, JE OBENEM TUDI IZJEMNO DINAMIČEN KONCEPT, KI SE NENEHNO RAZVIJA.

seamless anticipation

SAMODEJNO PREDVIDEVANJE

V skladu z načelom „omotenaši“ (kar v grobem pomeni „duh gostoljubnosti“) si prizadevamo za veliko več kot le zadovoljiti potrebe in želje posameznikov. Mi jih samodejno predvidevamo. Na ta način je vse, kar se zahteva, vedno zagotovljeno – uglajena in odzivna moč ali diskretna uporaba funkcij osvetlitve notranjosti avtomobila. Stranka je vedno v središču pozornosti doživetja Lexus, ki je umirjeno, s popolnim nadzorom nad razmerami, željami in potrebami in zadovoljujoče ob vsakem trenutku.

incisive simplicity

BISTROUMNA PREPROSTOST

V podjetju Lexus nenehno razširjamo možnosti na področju avtomobilske tehnologije in dizajna. To seveda predstavlja velik izziv, vendar verjamemo, da mora vse, kar ustvarimo, zagotoviti intuitiven užitek pri uporabi in lastništvu – ne glede na morebitno skrito kompleksnost. Zato poskušamo na vse načine zmanjšati in odpraviti to kompleksnost, da se razkrijeta čistost in jasnost namena in izraza. Rezultat je bistroumna preprostost – čisti užitek.

intriguing elegance

ZANIMIVA ELEGANCA

Vsa Lexusova vozila imajo to lastnost, da ujamejo in pritegnejo poglede. Prav tako pa tudi ujamejo in obdržijo vašo pozornost, saj bolj kot jih opazujete, bolj vas privlačijo in zanimajo. Lexusovi dizajnerji o tem dejansko govorijo kot o „vizualnih potovanjih”. Velike površine elegantne karoserije prehajajo v zanimive detajle in dinamične spremembe oblike. Povsem odkrita drznost izraza se zliva z neomahljivo in samozavestno zbranostjo. Opaziti je mogoče gibanje in dinamiko, istočasno pa tudi mirnost in nepremičnost. To je zanimiva eleganca.

Cilj Evropske direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah je varovanje vaše zasebnosti. Podjetje Lexus na svojih spletnih straneh uporablja besedilne datoteke, imenovane piškotki, da si zapomnijo strani, ki ste jih obiskali in kaj ste na teh straneh počeli. Uporabili smo le piškotke, ki so ključnega pomena za delovanje spletnih strani. Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za shranjevanje za vas uporabnih informacij, na primer podatkov o vašem najbližjem prodajalcu ali vozilih, ki ste jih morebiti konfigurirali. Prosimo vas za dovoljenje, da uporabimo dodatne piškotke za izboljšanje naših spletnih strani za vas.

VEČ INFORMACIJ